Ohlédnutí za výletem: Údolím Doubravy 13.4.2024

Fotky jsou na: https://www.rajce.idnes.cz/mmacoun/album/udolim-doubravy-2

Tento výlet byl přeložen z loňského roku,jelikož jsem byl nemocen.bylo nádherné počasí,tak to slibovalo krásné zážitky. Čekal jsem tedy hojnou účast,ale opak byl pravdou.Ještě ve středu jsem neměl nikoho,tak jsem pochyboval,zda se výlet vůbec uskuteční.Nakonec se přihlásili dvě turistky,tak se výlet mohl konat.Ještě větší radost bylo ráno před odjezdem na autobusovém nádraží,protože dorazila ještě jedna turistka,tak jsme byli čtyři. .....

 

Jelikož je do Třemošnice špatné vlakové spojení byli jsme nuceni jet busem. Měli jsme jet do Běstviny,tam přestoupit, dojet do Třemošnice a odtud začít náš výlet. Odjezd měl být v 7.58h, ale autobus přijel teprve v 7.55h a jelikož nastupovalo velké množství lidí,tak jsme vyjeli s 12 min. Zpožděním. V Běstvině jsme měli 2 min.na přestup, tak nám bylo jasné,že ten přípoj v Běstvině nestihneme, tak jsem už vymýšlel náhradní variantu. Nechtěl jsem, aby byl výlet moc dlouhý. Přeci jen jsem po nemoci nevěděl, jak budu ten pochod zvládat. Původní plán byl jet do Třemošnice, odtud k Berlově vápence a přes Pařížovskou přehradu do Ronova nad Doubravou.

Jak se očekávalo,tak se přijelo s 22 min. zpožděním a přípoj nám ujel. Domluvili jsme se tedy,že půjdeme opačně, stále po modré k Pařížovské přehradě  a odtud přes Třemošnici do Ronova nad Doubravou. Nakonec se to ukázalo,jako skvělá varianta, protože aniž jsme to tušili, tak měla přehrada Den otevřených dveří, tak jsem si ji mohli prohlédnout a vyslechnout zajímavé povídání. Stihli jsem to akorát na 10h, kdy právě ta prohlídka začala. Zdrželi jsme se asi hodinu a poté pokračovali po zelené do Třemošnice. Bylo kolem 12h,byli jsme už docela hladoví, tak jsem se začali shánět po nějaké dobré restauraci. Od místních jsme se dozvěděli o hotelu Lichnice, kde mají i v sobotu polední menu. Měli otevřeno a měli výběr z 8 jídel za velice dobrou cenu. Porecbyly obrovské a velice chutné. Tak jsme se nacpali, že se nám ani nikam dál nechtělo, ale museli jsme,protože nás čekala ještě dlouhá cesta.

Ve 13,30h jsme vyrazili. Po krátké době jsme došli k Berlově vápence, nádhernému místu se zajímavou historií. Přivítala nás sympatická průvodkyně ze Slovenska, která nám řekla něco o historii vápenky.. Poté jsme si ji prohlédli ma podívali se i dovnitř komína a po prohlídce jsme pokračovali dále. Čekala nás už pouze 5,5km cesta do Ronova nad Doubravou. Šlo o nejkrásnější úsek Doubravy. Nejprve jsme šli po silnici do Mladotic, kde jsme se napojili na zelenou, pak jsme šli lesem Chitussiho údolím podél Doubravy,která byla na každém úseku jiná. Jednou kamenitá, jednou s množstvím trav ve vodě, zkrátka pohádka.

Původní odjezd byl naplánován na 17.37h, ale věděli jsme, že přijdeme dřív, a že bychom mohli jet dříve. Do Ronova jsme přišli před 16h, někteří ještě zašli nakoupit do místního obchodu, nebo na výbornou zmrzlinu. Zjistili jsme,že nám autobus jede z náhradní zastávky v 16,34h, protože v celém Ronově dělají novou silnici. Autobus tentokrát přijel dříve, tak jsme nastoupili a odjeli na čas. Dvě turistky vystoupili v Heřmanově Městci a po přestupu pokračovali do Pardubic. My dva jsme dojeli až do Chrudimi a po přestupu také dojeli zdárně do Pardubic. Rozdíl obou spojů byl 20min.

Zpracoval M.Macoun

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení