Pláně pod Ještědem a Ještěd

Attachments:
Download this file (Pláně pod Ještědem.doc)Propozice
Turistická pěší akce o víkendu dne 21. - 22. října 2023
Vedoucí: Pavel Kopřiva, tel. 602 103 139
Mapa KČT č. 20 a 21 Jizerské hory
Odjezd v sobotu z Pardubic, osobním automobilem v 6:00, směr HK, Jičín, Turnov, Liberec, Pláně pod Ještědem. Po zaparkování u restaurace vyrazíme .....

 

... vyrazíme poŽ a Z ns Ještědské vápence na PP Panský lom s Hanychovskou jeskyní. Po obhlídce dále vpravo Z Hraběcí cestou na rozcestí Nad Hlubokou ke studánce. Dále vpravo Ž a na prvním odbočení lesní cesty vlevo na vrchol kopce Hluboký hřeben /850m/ a dále na M, zvanou Hřebenovka. Na rozcestí Nový prales vlevo Z ns Nový prales ke studánce a prameni Nad Basou a dále Ještědský vodopád. Pokračujeme dále do lomu Basa, s puklinovou jeskyní Velká Basa. Na odbočení lesní cesty u Padouchova projdeme okolo ubytovacího zařízení Treehouse pod Ještědem a Chalupou Padouchov. Lesní cestou dále na Z, kde odbočíme na vyhlídku Vápenice, s jeskyní Liščí díra. Po Z pak dojdeme k Chatě Pláně s restaurací. Zde poobědváme. V nohách budeme mít zhruba 7,5 km.

Odpoledne pak vyrazíme po Č, tzv. Hřebenovkou, přes Černý kopec /887 m/ a Ještědku na vrchol Ještěd /1012 m/. Po prohlídce zpět po Č a dále dolů na rozcestí Nad Výpřeží a vlevo okolo mohyly letců, až na skalní útvar Červený kámen. Po Ž k asfaltce Dělaná cesta, zde vlevo až k odbočce u studánek Frantina, s několika prameny. Odtud M dolů lesem až na Číhadník, na Ž vlevo a dále po Č zpět na Chatu Pláně pod Ještědem. Tato trasa by měla měřit dalších asi 7,5 km. Zde budeme ubytováni v jednom velkém pokoji, v sousedním objektu. Cena za nocleh 490,- Kč, oběd a večeře na základě jídelního lístku, snídaně 130,- Kč.

 

V neděli pak přejedeme přes Světlou pod Ještědem a Vesec na odbočku Jiříčkov, kde navštívíme Skalákovnu pod Mazovou horou a dřímajícího obra v areálu golfového hřiště. Na konci obce Janův Důl po Č navštívíme pramen Ploučnice. Za Osečnou zastavíme u sousoší Tří svatých a kytary P. Havlíka. V obci Kotel můžeme navštívit významné Kotelské lípy, za obcí pak křížovou cestu s kaplí Božího hrobu, na protější straně Čertův stolec, Čertovu zeď a Čertovu hlavu, vše na M značce. Odtud pak již budeme odjíždět směr Pardubice, přes Český Dub, Hodkovice nad Mohelkou a Turnov. Cestou se ještě zastavíme na oběd a případně na nějakém zajímavém místě, bude-li dostatek času.

 

Celkem tedy našlapeme v sobotu asi 15 km, v neděli pak asi 9 km.

 

Stravování po trase – pouze z vlastních zdrojů.

 

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

 

Bližší informace Kopřiva Pavel  tel.  602 103 139

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení