Advent tam, kde straší

Attachments:
Download this file (23103 Advent tam, kde straší.doc)Propozice
Autokarový výlet 2.12.2023
Vedoucí: Ivana Jehličková, mobil 723 780 650, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd v 8.00 h od zimního stadionu po trase: Holice, Borohrádek, Častolovice, Rychnov, Liberk
Potřebná mapa: KČT č. 27 Orlické hory, trasa:12 km
Ceny: členové TKSP do 25-ti let 120 50, členové TKSP nad 25 let 170 100 Kč, nečlenové Kč 220

 

Odhlásit se ze zájezdu je možno do 14 dnů před konáním zájezdu. Cenu zájezdu je možno uhradit v hotovosti v den konání zájezdu přímo v autobuse. Kdo se k autobusu nedostaví a nepošle za sebe náhradníka, zavazuje se k uhrazení plné ceny zájezdu.

 

Z autobusu vystoupíme v malebné vesničce Liberk v Orlických horách. V sv. západním koutu obce je soubor staveb, který je národní kulturní památkou viz. obr. Po prohlídce krásného dřevěného kostelíku se vydáme jihozápadním rohem návsi k místu, kde stával hrad. Z hradu zbyl jen hradní příkop, ale je to krásný skalnatý ostroh, který hluboko dole obtéká Liberský potok. Potom se vrátíme na náves a kolem hospody po M zn. budeme pokračovat údolím potoka proti proudu a neustále do mírného kopce až do tajuplné vsi Kačerov, kde se vyskytují paranormální jevy a kde údajně také straší. Voda tu teče do kopce, auta do něho sama couvají, míč se kutálí taky obráceně. Před auty řidičů se občas objevuje záhadná postava shrbeného muže s kápí staženou do půlky obličeje nebo plovoucí černá ruka. 

Nachází se zde podle odborníků největší a nejhezčí soubor roubených chalup v Orlických horách, který byl vyhlášen vesnickou památkovou zónou. Potom vystoupáme ještě výš až k romantickému místu s krásným výhledem – ke kostelu sv. Kateřiny s malým hřbitůvkem. 

Celý komplex je poměrně zchátralý, ale to mu dodává přímo romantický a trochu i strašidelný nádech. Řada náhrobků jsou krásné kamenické práce. Potom odbočíme 

vpravo po Ž zn. a alejí stromů dojdeme do Kunčiny Vsi. Odtud začneme sestupovat po Ž zn. až k rozcestí Nad kovárnou, kde odbočíme po Č zn. do vsi Rampuše. Zde odbočíme ze značky a zamíříme k restauraci Sokolí hnízdo na soukromé farmě, kde se občerstvíme. 

Kromě občerstvení je možno zde různé druhy mléčných i masných výrobků zakoupit.

Po občerstvení pokračujeme stále po Č zn. až do Liberka. Po celou dobu sestupu se nabízí krásné výhledy do kraje.

Celkem  12 km

Předpokládaný odjez z Liberka je v 16,00 hod.

 

Zajímavosti:

Kostel sv. Petra a Pavla je barokní dřevěný kostel postavený Kolovraty v l. 1691-2, upraven poč. 19. st., r. 1914 a na konci 20. st. Jednolodní stavba s trojbokým závěrem, sedlovou střechou a třípatrovým štítem. Před kostelem dřevěná stupňovitá zvonice a fara.    

Kostel sv. Kateřiny je jednolodní kostel s trojboce uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií v ose. Nad západním průčelím je hranolová věž. Vstupní portál v západním průčelí je zdoben umnou rokokovou kamenickou prací.                   

Vesnická památková zóna v Kačerově představuje z památkového hlediska velmi hodnotnou lokalitu. Zastoupeny jsou především přízemní chalupy tzv. východosudetského typu z přelomu 18. a 19. století s chlévní dispozicí, roubenými světnicemi a zděnými zadními částmi, bedněnými štíty a přístavky.                                                         

 

Hezké zážitky přeje   

Ivana Jehličková, mobil 723 780 650, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT Synthesia Pardubice 

 

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770 

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení