Z Deštného přes Slavoňov do Nového Města

Attachments:
Download this file (Propozice Z Deštného přes Slavoňov do Nového Města.doc)Propozice
Pěší výlet do Orlických hor veřejnou dopravou v sobotu 9. září 2023
Vedoucí: David Šebesta 776 823 797 (Vodafon), Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd: 7.40 z Pardubic přímým cyklobusem do Deštného v Orl. horách, Plasnice (příj. 9.37)
Sraz: 7.30 na autobusovém terminálu Pardubice, Hlavní nádraží stan. č. 11 (po dohodě možno přistoupit v 7.50 na Dubině); jízdné - viz dále

 

Jízdné: záleží na počtu zájemců o společnou jízdenku IREDO, celkové jízdné za obě cesty by nemělo přesáhnout pro 1 osobu 100 Kč

 

Hlavním cílem našeho pěšího výletu veřejnou dopravou bude Nové Město nad Metují, architektonický skvost východních Čech nazývaný Český Betlém, s rozsáhlým renesančním historickým městským jádrem a velkým obdélníkovým náměstím lemovaným podloubím a s renesančním zámkem patřícím rodu Bartoňů z Dobenína, přestavěným na počátku 20. století podle projektu architekta Dušana Jurkoviče. Město založil v roce 1501 Jan Černčický z Kácova. Cestou navštívíme rovněž Juránkovu vyhlídku se zbytky hradu Výrova s nádherným výhledem na město. Dále navštívíme podorlické vesničky Sedloňov, Sněžné, Janov, Bohdašín a Slavoňov s velmi cenným a zajímavým dřevěným kostelem. Projdeme se skalnatým zalesněným Klopotovským údolím, které si zde vyhloubil Bohdašínský potok. Po celý den se budeme toulat v malebné krajině Orlických hor a jejich podhůří. Celkem ujdeme 14 či 20 km.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí odboru KČT Synthesia Pardubice a oblasti KČT Pardubický kraj na rok 2023. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. 

Číslo pojistné smlouvy je 1310001770.

Doporučená mapa: zelená edice (1:50 000) KČT č. 25 Podorlicko a okolí Babiččina údolí (nejnovější je vydání z roku 2018) a č. 27 Orlické hory (2017)

 

Trasa: Vystoupíme společně na autobusové zastávce Deštné v Orlických horách, Plasnice (předpokládaný příjezd 9.37) a sejdeme po Ž do Sedloňova (2,5 km), kde přejdeme na M, po níž dojdeme přes Grulichovu skalku do Sněžného (+3,5 km). Zde si nadejdeme zákrut M po Z po silnici (+1 km) a na rozcestí Na Krahulčí se vrátíme na M, po níž dojdeme do Janova (+2 km, celkem 9 km). Zde budeme pokračovat v přímém směru přes vesničku Tis, za níž zabočíme doleva stále po M přes Bohdašín do Slavoňova (+5 km, celkem 14 km). Zde je možnost občerstvit se v restauraci Bětka (domluveno), shlédnout vzácný dřevěný kostel sv. Jana Křtitele a případně výlet zakončit (odjezd busu do NMnM 14.10 a 16.10). Zbývajících 6 km půjdeme po Ž nejprve Klopotovským údolím a poté přes zbytky hradu Výrova a Juránkovu vyhlídku až do Nového Města nad Metují. Zde si jistě prohlédneme skvostné historické centrum města, občerstvíme se na závěr výletu a dojdeme na autobusové nádraží Na Rychtě, kde výlet zakončíme (celkem 20 km).   

Možnosti občerstvení: Slavoňov, Nové Město nad Metují

V případě nepříznivého počasí může být trasa upravena či změněna.

Předpokládaný odjezd domů:

Nové Město n/M    odj.    15.35    17.35

Hradec Králové    příj./odj.   16.25 / 16.37    18.25 / 18.37 

Pardubice hl.n.   příj.   16.55    18.55  

Kromě uvedených spojení existují i další, jež budou k doptání u vedoucího výletu. 

Pěkný den, pěkné počasí a příjemné zážitky z výletu přeje 

David Šebesta (776 823 797 Vodafon), Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 28. srpna 2023

 

Zajímavosti po trase:

Plasnice – roztroušená horská osada, součást obce Deštné v Orlických horách. Většina chalup je využita k rekreaci. Naproti domu č.p. 134 se nachází kaple sv. Rodiny z roku 1873 se zvonicí.

Sedloňov – obec. Památkově chráněný barokní hřbitovní kostel Všech svatých z roku 1711. Roubená fara. V centru obce u usedlosti č.p. 107 byla obnovena drobná čtvercová kaple Panny Marie krytá šindelem, vysvěcená v roce 2017. V budově Obecního úřadu (bývalá škola) se nachází Památník obce a Jarmily Haldové (č.p. 155), řezbářky a výtvarnice žijící v obci. V roce 1998 zde proběhly katastrofální povodně. Jz. od obce se nachází lyžařský areál a snowpark. 

Sněžné – obec. Památkově chráněné objekty – převážně roubená patrová usedlost č.p. 1 (bývalá plátenická manufaktura s obydlím faktora) z konce 18. století (dnes chata Horalka) a na západním okraji obce velká usedlost č.p. 36 poorlického typu s roubeným obytným domem. Ve východní části obce stojí kaple Panny Marie Sněžné z roku 1892 se zvonicí. V roce 1961 v obci nalezeno přes 2500 mincí, tzv. bílých peněz Vladislava II. (zakopány před rokem 1516).  

Slavoňov – obec připomínaná v roce 1369. Pozoruhodný dřevěný kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v roce 1553 Janem Kotlačkou a jeho synem na místě původního gotického kostela sv. Martina, připomínaného již v roce 1350 – vzácná ukázka lidové dřevěné architektury. Cenná vnitřní výzdoba, barokní lidové figurální malby a ornamenty. U kostela stojí renesanční zděná zvonice z roku 1555 s bedněným patrem sloužící jako brána a roubená márnice z 18. století.

Výrov – na skalnatém ostrohu nad řekou Metují při východním okraji Horského předměstí Nového Města nad Metují se nacházejí zříceniny hrádku založeného ve 14. století (doložen ke konci 14. století), zničeného za husitských válek. Dochovány jsou zbytky zdí a valů. Na hraně srázu nad Metují v areálu zříceniny hrádku se nachází Juránkova vyhlídka, zabezpečená plošina s výhledem na Nové Město nad Metují. Prostá barokní kaplička Čtrnácti svatých Pomocníků v sousedství Výrova byla postavena v 1. polovině 18. století.  

Nové Město nad Metují – město (cca 10 000 obyvatel) založené v roce 1501 Janem Černčickým z Kácova. Půdorys města byl vymezen kamennými hradbami, zesílenými poloválcovými baštami a věžemi. Samostatným prvkem opevnění města byl na západním okraji ostružny hrad (sídlo majitele panství), od plochy města oddělený hlubokým příkopem. V roce 1526 město postihl ničivý požár. Jednotnou renesanční obnovu města (dokončena v roce 1533) řídil nový majitel Vojtěch z Pernštejna. S ohledem na stísněnost ostrožny se veškerý další územní rozvoj města soustředil do jeho dvou předměstí – jižního Horského a severního Krajského. Renesanční historické jádro města s velkým obdélníkovým náměstím bylo v roce 1950 vyhlášeno městskou památkovou rezervací (v roce 1987 byla ochrana rozšířena vyhlášením ochranného pásma). Severní strana náměstí byla v letech 1951-54 rekonstruována do renesanční podoby. Panoráma města z pohledu od jihu je poeticky nazýváno „Českým Betlémem“. Zachovalé hradby (původně se 2 bránami – severní Krajská zbořena v roce 1878, jižní Horská v roce 1904) zpevněné věžemi a půlkruhovými baštami pocházejí z doby založení města. V severní části hradeb je zachovaná kruhová věž Zázvorka a sousední dům č.p. 1210 (bývalá šatlava) dnes slouží jako sídlo galerie Zázvorka s pobočkou infocentra. Zakladatel města Jan Černčický z Kácova postavil na sz. okraji ostrožny pozdně gotický hradní palác. Pernštejnská stavební aktivita změnila hrad v renesanční, mohutně opevněný zámek. Po skončení třicetileté války byl zámek barokně přestavěn. Od 1. poloviny 19. století zámek chátral. Obnovu a rekonstrukci zámku zajistil nový majitel, velkoprůmyslník Josef Bartoň z Dobenína. Rekonstrukce podle plánů architekta Dušana Jurkoviče proběhla v letech 1909-12. Podle Jurkovičových plánů současně proběhla rekonstrukce zámecké zahrady a terasy. Po roce 1989 byl zámek navrácen Bartoňům, kteří rozšířili prohlídkový zámecký okruh. Kostel Nejsvětější Trojice z let 1513-23 byl po požáru města (1526) obnoven a prodloužen, přestavba dokončena v roce 1541. Barokní mariánský sloup pochází z roku 1696 a sloup Nejsvětější Trojice z roku 1767. Oběžné ulice mezi náměstím a hradbami jsou zvané Zádomí. V domě č.p. 1226 z let 1536-39 je dnes sídlo městského muzea a infocentra. Na Krajském předměstí byl v roce 1696 založen klášter Milosrdných bratří se špitálem, dokončený v roce 1750, barokní klášterní kostel Narození Panny Marie s Loretánskou kaplí byl dostavěn v roce 1767.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce odboru KČT Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení