Hřeben Bradla a zámek Úsov

Attachments:
Download this file (Hřeben Bradla a hrad Úsov.doc)Propozice
Autokarový zájezd 30. 9. 2023 (místo původně plánovaného Na kameni Kámen)
Vedoucí: Milan Jehlička, mobil 723 160 199, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd v 7. 00 h od zimního stadionu po trase: Litomyšl, Mor. Třebová, Mohelnice, Úsov
Cena: člen TKSP do 25-ti let 280 Kč, člen TKSP nad 25 let 330 Kč, nečlen 380 Kč. Odhlásit se lze do 14 dnů před zájezdem; přihlášení je závazné, platit lze i přímo v autobuse (čti info dále!)

Odhlásit se ze zájezdu je možno do 14 dnů před konáním zájezdu. Cenu zájezdu je možno uhradit v hotovosti v den konání zájezdu přímo v autobuse.
Kdo se k autobusu nedostaví a nepošle za sebe náhradníka, zavazuje se k uhrazení plné ceny zájezdu.
Mapa: č.52 Zábřežsko. Trasy: 7, 12, 15 km  

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT během organizované akce, člen KČT během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770.

Na okraji Nízkého Jeseníku prochází od severu k jihu hřeben, který má dva vrcholy a sice Tři kameny (558 m)  a Bradlo (599 m). Trasa A vede přes oba vrcholy, trasa B přes vrchol Bradlo a trasa C se oběma vyhýbá. Všechny trasy končí v Úsově, kde je krásný, kdysi gotický hrad, dnes především barokní zámek s bohatými loveckými sbírkami.

Trasa A: Z Nové Hradečné po Č zn. na vrchol Bradlo, na kterém se nacházejí krásné skalní útvary a jsou z něho krásné, daleké výhledy do kraje. Odtud po M zn. na druhý vrchol Tři kameny. Cesta vede mezi skalními útvary s častými výhledy do kraje. Potom návrat na Bradlo, odkud pokračujeme po M zn. do Úsova, obce s krásným zámkem. Celkem 15 km

Trasa B: vede jako trasa A z Nové Hradečné po Č zn. na vrchol Bradlo. Zde vlevo po M zn. do Úsova. Celkem 12 km

Trasa C: Z obce Lipinka po M zn. do Úsova. Tato trasa je snadná, vynechává cestu přes vrcholy, ale i tak vede krásnou krajinou s výhledy a poskytuje dostatek času na prohlídku zámku. Celkem 7 km

Zámek Úsov - Původní gotický  hrad postavený ve stylu francouzského kastelu náleží mezi nejstarší na Moravě. Vystřídali se zde rody Šternberků, Boskoviců a od r. 1597 patřil rodu Lichtenštejnů. Chodby a slavnostní schodiště při vstupu do expozice lemují trofeje naší a exotické zvěře. Exponáty v prvních čtyřech sálech připomínají historii hradu a zámku Úsov. Na zámku nechybí ani zbrojnice známá svou unikátní sbírkou pytláckých zbraní. Vlastní expozice je řešena jako komplex hádanek a úkolů hlavně pro děti. Malý návštěvník je musí splnit, aby dostal na konci kýženou odměnu. Kulisy a malby dokreslují jednotlivé místnosti – černou kuchyni, místnost, kde pacholci hrají hazardní hry nebo sál pána z Vlašimi, který také rád luštil záhady.  Skutečnost, že v paláci bývalo v pozdější době i vězení, připomíná strašidelná mučírna. Expozice bude tvořit součást celkové prohlídky a děti si budou moci po poměrně náročném výkladu vyzkoušet vlastní dovednost a potrápit hlavičky, zatím co rodiče budou relaxovat na terase s občerstvením.

Bradlo - skály na vrcholu Bradla jsou tvořeny kvarcitem a jsou vysoké až 23 metrů. Na jejich vrcholu je zábradlím jištěná vyhlídka, na kterou vedou schody vytesané do skály.

Předpokládaný odjezd od hradu Úsov je v 16.30 hod.

Hezké zážitky Vám přeje

Milan Jehlička, mobil 723 160 199, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení