Z Jaroměře přes Kuks domů

Attachments:
Download this file (Z Jaroměře.doc)Propozice
Cyklovýlet v neděli dne 30.4.2023
Vedoucí: Zdeněk Pražák
Výlet není vhodný pro silniční kola, místy budeme jezditpo polních a lesních cestách a pěšinách.
Sraz v v 7,50 na hlavním nádraží v Pardubicích, odjezd osobním vlakem v 8,06 s příjezdem do Jaroměře v 8,58. Pokud bude zájem, lze navštívit železniční muzeum ve výtopně parních lolkomotiv.

Po prohlídce muzea pojedeme po labské cyklotrase do Kuksu, prohlédneme si zvenčí hospital Kuks a Braunovy sochy ctností a neřestí. Poté pokračujeme přes Záloňov a Litýč do Velichovek, odtud přes Hustířany a Lužany do Máslojed, odtud pojedeme po bojišti bitvy u Hradce Králové z roku 1866 Alejí mrtvých přes les Svíb do Chlumu, cestou si prohlédneme mnoho památníků na tuto bitvu. Po obědě U polních myslivců pojedeme přes Všestary, Stěžery, Praskačku a Staré Ždánice domů. Celkem najedeme asi 80 km. Cestou budou otevřené hospody asi jenom v Kuksu a u Polních myslivců na Chlumu.
Propozice
Železniční muzeum Výtopna Jaroměř se nachází v bývalé výtopně parních lokomotiv Pardubicko-liberecké dráhy postavené na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Řadí se mezi největší železniční muzea v ČR a jedná se o největší spolkové železniční muzeum provozované neziskovou organizací a většina činnosti je odváděna dobrovolníky.
Hospitál Kuks je bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské veterány v Kuksu v okrese Trutnov, provozovaný v letech 1744–1938 řádem milosrdných bratří. Vznikl z podnětu hraběte Františka Antonína Šporka naproti jeho letní rezidenci s lázněmi a byl určen pro vysloužilce především z panství Choustníkovo Hradiště. Jednalo se o nejvelkorysejší institut svého druhu v pozdně barokních Čechách. Mimořádného významu dodala celému komplexu sochařská výzdoba z dílny Matyáše Bernarda Brauna. V současné době je špitál ve vlastnictví státu (jeho správu vykonává Národní památkový ústav) a je zpřístupněný veřejnosti. Expozice představují zakladatele Kuksu, zdejší barokní umění a historii lékárenství. Od roku 1995 je areál chráněn jako národní kulturní památka České republiky.
Bitva u Hradce Králové (též bitva na Chlumu či bitva u Sadové) byla po bitvě u Lipska druhá největší bitva 19. století s účastí 436 tisíc vojáků. Odehrála se 3. července 1866 severozápadně od městské fortifikace Hradec Králové, v rozsáhlé lokalitě mezi řekou Labe a vesnicemi Hořiněves, Benátky, Sadová, Mokrovousy a Dolní Přím.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení