Z Dobříkova přes Peliny do Chocně

Attachments:
Download this file (Peliny 2023.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou vlakem v neděli 16. 4. 2023
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd osobním vlakem v 8,41 z nádraží Pardubice do Dobříkova. Je výhodné koupit skupinovou jízdenku IREDO pro 5 osob, sraz zájemců o společnou jízdenku 15 min před odjezdem vlaku.
Celkem ujdeme asi 15 km. Na trase bude možné občerstvení pouze v Chocni.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770
Je dobré mít s sebou mapu KČT č. 47 „Vysokomýtsko a Skutečsko“.
Po vystoupení z vlaku půjdeme do Dobříkova, kde si prohlédneme zvenčí dřevěný kostel kostel Všech Svatých, který byl v roce 1930 přenesen z Podkarpatské Rusi, poté půjdeme po modré značce na rozcestí Nad Hlubokou a pokračujeme po zelené k rozcestí Čertův dub a dále po cyklotrase Kořenovka k hradištím Hlavačov a Zítkov. Poté pokračujeme k mostu přes Tichou Orlici a dále do města ke hřbitovu a po horním okraji projdeme přírodní rezervaci Peliny a poté sejdeme na nádraží v Chocni. Celkem ujdeme asi 15 km. Odjezdy vlaků z Chocně jsou minimálně 2 za hodinu. Na trase bude možné občerstvení pouze v Chocni.
Propozice
Kostel Všech Svatých v Dobříkově
Hradiště Hlavačov - Terénní pozůstatky středověkého hradu. Hrad vznikl snad na začátku 14. století. Doloženo je, že jej v roce 1338 dobyl kralevic Karel (pozdější král Karel IV.).
Na místě hradu byly nalezeny předměty pravěkého stáří z mladší doby bronzové a z doby halštatské.
V terénu je patrné jádro hradu lemované za tří stran třímetrovým valem a hlubokým příkopem.
Hradiště Zítkov – nevýrazné pozůstatky hradu na skále nad údolím Tiché Orlice.
Přírodní rezervace Peliny – ochraňuje nápadné opukové skalní pilíře a stěny vypínající se nad řekou Tichou Orlicí v blízkosti města Choceň.
Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení