Lanovka na Přehradu Seč

Attachments:
Download this file (Lanovka na přehradu Seč.doc)Propozice
Turistická pěší akce v sobotu dne 19. února 2022
Vedoucí: Pavel Kopřiva, tel. 602 103 139
Mapa KČT č. 45 Železné hory. Celkem našlapeme asi 12 km.
Odjezd z Pardubic, osobním automobilem v 8:00 směr Chrudim, Rabštejnská Lhota, Křižanovice. Stravování pouze z vlastních zdrojů, akci lze zakončit opékáním uzeniny.

Nejspíš zaparkujeme u soukromé chaty v osadě Požáry u Křižanovic. Připravil jsem pro vás zřejmě nejpřímější cestu, původní trasy bývalé lanovky, používané od roku 1928, dopravující kámen na stavbu přehrady, která je smrtelně nebezpečná a hrozí zřícení ze skalisek do kamenitého řečiště Chrudimky, ale nepředpokládám, že se nějaký dobrodruh najde, a proto půjdeme cestou pohodlnou, ale i tak nás čeká terén rozbahněný a plný vývratů. Doporučuji proto vysokou, pevnou turistickou obuv.
Sejdeme do osady Mezisvětí, kde se vydáme silnicí směr České Lhotice. Před mostkem Jezerního potoka půjdeme vpravo zaniklou pěšinou a vpravo obloukem vystoupáme na horní hranu lesa, kde lesem /dnes možná spíš měsíční krajinou/ dojdeme na horní hranu bývalého kamenolomu. Do kamenolomu sestoupíme některou z cestiček. Nedaleko těžní stěny se nachází betonový základ strojovny původní lanovky, se zbytky ohromných betonových závaží. Opodál lze ještě nalézt základ nosných sloupů, před křížením silnice. Pak už si můžeme trasu lanovky představovat pouze z terénních úprav, pomalu mizejících v divoké přírodě. Mineme osadu Spáleniště, projdeme rezervací Vápenice se zbytky vápencových dolů a chráněnou jeskyní. Na úrovni lihovaru Bojanov navštívíme betonovou bránu, kde se lanovka dělila a vozíky přejížděly na další část lanové dráhy. Odtud je nám trasa další části lanovky zatím neznáma a je možné, že se nějaké zbytky lanovky již vůbec nedochovaly. Pro zajímavost ještě udávám, že v těsné blízkosti základu brány je uschována geokeška. Dále budeme pokračovat již schůdnějšími cestami. Nejprve do Bojanova, kde obejdeme výstavný kostel se zvonicí a kostnicí. Zpět budeme pokračovat po druhém břehu řeky Chrudimky nad Novým mlýnem a Spáleništěm až k chatě.

Celkem tedy našlapeme asi 12 km

Stravování po trase - pouze z vlastních zdrojů, celou akci můžeme zakončit opékáním uzeniny dle chuti z vlastních donesených zásob.

Bližší informace Kopřiva Pavel  tel.  602 103 139

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení