Okolí Milešovky

Attachments:
Download this file (Okolí Milešovky.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou 15.5.2021
Vedoucí: Martin Macoun, tel:604516040
Pojedeme do Českého Středohoří do kraje sopek,kde Milešovka je jednou z nich a pokocháme se krásnými výhledy. Mapa KČT č.10.
Sraz na vlakovém nádraží v 7,00h

 

Výlet je pořádám s ohledem na dnešní situaci.Věřím,že do doby odjezdu se mohou podmínky zmírnit,ale musíme vycházet z dnešních podmínek.

Vím,že dnešní situace je nepříjemná,ale věřím,že nám výlet vydaří.

Vzhledem ke špatnému vlakovému spojení jsem byl nucen výlet poupravit.

 

Sraz na vlakovém nádraží v 7,00h

 

Odjezd v 7,14h do Prahy – rychlík Svitava ,přestup

odjezd z Prahy v 8,46h  do Lovosic, přestup 

odjezd z Lovosic v 10,04h do Chotiměře

příjezd do Chotiměře v 10,21h

 

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

 

Po příjezdu do Chotiměře se u železniční stanice napojíme na zelenou(Zlatou stezku zemi hradů).Po 1,1km u rozcestí Velemín odbočíme vpravo na modrou a po ní dojdeme přes rozcestí Pod Velemínem až na Milešovku – 5,9km.

Na Milešovce si prohlédneme Meteorologickou stanici,rozhlednu a pokud bude otevřen kiosek budeme se moci i občerstvit.

Po prohlídce sejdeme 1,3km zpět na rozcestí Nad Velemínem a z něj pokračujeme vlevo po žluté kolem vysílače Velemín 3,3km k rozcestí Paška pole. Zde se napojíme na zelenou a po ní dojdeme do obce Kletečná až k rozcestníku Kletečná-obec – 2,8km.Dále stále po zelené a po 2,5km dojdeme do Radejčína. Budeme pokračovat kolem rozhledny Radejčín a vyhlídky Jaroslava Srby.Po 200m budeme pokračovat vpravo neznačenou cestou do Prackovic – 2,6km.

 

Celkem ujdeme 18,8km

 

Možnosti občerstvení jsou vzhledem k současné situaci omezené. Raději si vezmete jídlo s sebou.

Pokud bude otevřen kiosek na Milešovce,tak bude jediné možné občerstvení tam..

 

Zajímavosti:

 

1.Tvrz Bílý Újezd:

Postavena 1276,několikrát přestavována.Dvoukřídlá budova. Zachovány pilíře se zbytky renesančních sgrafit a sklepy z valenou klenbou.

Interiér přestavěn pro kulturní potřeby.

 

2.Milešovka:

Jde o bývalou sopku.

a) Meteorologická stanice – měří se zde od 1.1.1905.Jde o nejstarší meteorologickou stanici v Čechách. Zpočátku se měřilo 3x denně,od r.1957 7x denně a od r.1998 každou hodinu.

 

b) Rozhledna – Dnešní podoba z r.1904,po 2 sv.válce přístup uzavřen r.1998 znovuzpřístupnění.Dnes z důvodu rekonstrukce opět uzavřena.

R.1825 zde dal hostinský Weber postavit chyše pro možnost občerstvení. Dnes zde kiosek, kde,pokud bude otevřeno se dá občerstvit.

Z ochozu lze vidět České Středohoří,Krušné,Lužické,Jizerské hory,Šumavu i Alpy.

 

c)Milešovka vrchol – jde o bývalou sopku a o největrnější místo v Čechách.Svahy pokryty smíšenými a jehličnatými lesy.na teplých úbočích rostou vzácné rostliny např.Kapradník skalní,Bělozářky,Kostřava Ametystová,Jazýček Kozlí.

Nabízí nádherné výhledy na Franckou horu,Bukový vrch,Milešovský Kloc,Lhotu,Ostrý,LovošKrušné hory,Polabskou nížinu i Říp.

 

3.Rozhledna Radejčín:

Kovová rozhledna postavena r.2010 mobilním operátorem.Rozhledy na České Středohoří a Krušné hory.Vidět je Varhoš‘t,Plešivec,Milešovka,zřícenina hradu Kamýk.

Vyhlídková plošina ve 20m.Vede na ní 97 schodů.

 

Možnosti občerstvení jsou vzhledem k dnešnímu stavu omezené. Možné občerstvení v kiosku na Milešovce,pokud bude otevřen.

 

Cesta zpět:

Odjezd v 16,40h z Prackovic nad Labem do Ústí n L,přestup

Odjezd z Ústí v 17,22h do Prahy – rychlík Krušnohor,přestup

Odjezd z Prahy v 18,52h do Pardubic – Zlínský expres

Příjezd do Pardubic v 19,58h

 

Hodně zážitků a sluníčka přeje vedoucí Martin Macoun,tel:604516040

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení