XX. Bohdanečsko

Attachments:
Download this file (XX. Bohdanečsko, 1.4. 2023.doc)Propozice
Pěší výlet v sobotu 1. dubna 2023, budeme se pohybovat SZ od města.
Připravila a vedoucí akce: Hanka Němcová mobil 608 772 439
Sraz: v 9:15 hodin, Lázně Bohdaneč, konečná trolejbusu č. 3
Mapa KČT č. 24 "Hradecko a Pardubicko"
Vycházka v okolí Lázní Bohdanče je vhodná i pro neorganizované a začínající turisty.

Půjdeme většinou neznačenými cestami, místy značenými pro turisty a cyklisty. I letos nás čeká krátký úsek, kterým jsme společně ještě nikdy nešli.
Pro celodenní chození jsou vždycky fajn pohodlné, nejlépe turistické boty.
Od konečné trolejbusu půjdeme trošku oklikou k mostu přes Opatovický kanál, po Z podél kanálu, vpravo rybníky Nadýmače, vlevo je areál bývalého koupaliště, my sledujeme stále Z až k ukazateli na rozcestí v poli. Zde je možnost:

a) nejkratší trasa 6 km
Odbočit vpravo polní cestou (míjíme vlevo areál střelnice), po asfaltce sejít k hlavní silnici, po ní vpravo, od stavidla Bohdanečského rybníku alejí ke mlýnu a vrátit se do města.    
b) zkrácená trasa 14 km
My pokračujem neznačeně vlevo, (nedojdeme až na silnici do Neratova), odbočíme vpravo loukou ve vyjetých kolejích k lesu, vyjetou cestou projdeme na hráz rybníku Rozhrna, vlevo po Z, v lese pokračujeme neznačeně stále v přímém směru napravo rybník, loukou, lesem, křížíme cyklo č. 4274 a neznačeně lesní širokou cestou na okraj lesa, výhled na rybník Trhoňka (zůstane vpravo)
Z cesty po místním Z značení vlevo zpočátku okrajem lesa po široké lesní cestě k rybníku Dolní Jílovky až ke hrázi rybníku Tichý a Skříň, zde opustit značení a pokračovat v přímém směru lesní cestou až na asfaltku u střelnice (zůstane napravo), jdeme vlevo k hlavní silnici a jako a) do města.
c) celá trasa 17 km
Přes obec Bukovka do hostince U Váslava - zasloužená pauza.
Pokračujeme ze dveří vpravo, v Habřince odbočíme k rybníčku (zůstane po pravé ruce) cestou přes pole a lesem (nalevo rybníky Truhličky) až na křižovatku k hlavní silnici a jako a) se vrátíme do městta.
Možnosti občerstvení: v Bukovce, na náměstí ve městě, odpoledne U Čochtana na koupaliští.
Připravila a vedoucí akce:                                                
Hanka Němcová mobil 608 772 439
Přeji příjemnou procházku a hezké zážitky za každého počasí.

Nedodržení určené trasy je soukromou záležitostí, bez odpovědnosti vedoucího.
Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Nadýmače je souhrnný název pro soustavu čtyř mělkých rybníků v bezprostředním okolí sádek v Lázních Bohdaneč. Tyto mělké rybníky slouží jako komorové rybníky pro chov rybí násady do produkčních rybníků, jako jsou v okolí Bohdanečský rybník, Rozhrna, Skříň a další rybníky.

Rybník Rozhrna je napájen potokem Bukovka. Byl postaven v druhé polovině 15. století majiteli Neratovského poplužního dvora – Bukovskými z Hustířan. V současnosti je využíván pro chov ryb.

Bukovka. První písemná zpráva pochází z roku 1400. Obec se nachází v nadmořské výšce 237 metrů. V obci se nachází evangelický helvétský kostel, postavený na přelomu 19. a 20. stol. za působení Josefa Dobiáše, faráře a historika, v letech 1858 - 1908.

Dolní Jílovky je název mělkého lesního rybníka. Rybník je v současnosti využíván pro chov rybího plůdku. Spolu s přilehlými rybníky Horní Jílovky, Tichý rybník, Rozhrna a Skříň tvoří významnou ornitologickou oblast vodního ptactva

Truhličky je název soustavy dvou zanikajících lesních rybníčků. Oba jsou nebeského typu - tj. jsou napájeny srážkovými vodami, horní rybníček v roce 2017 nezachytil žádnou vodu a je zcela zarostlý trávou, dolní rybníček zahrnuje pouze malou louži vody.

Opatovický kanál nechal vystavět v letech 1498 až 1521 majitel pardubického panství, Vilém z Pernštejna. Kanál byl vystavěn proto, aby napájel rozsáhlou rybniční síť. Využívaly ho také mlýny a pily. Kanál měří téměř 35 kilometrů - od Labe se odpojuje u jezu před Opatovicemi nad Labem a zpět se vrací až za obcí Semín.
Kanál se dobře zachoval v celé své délce až do dnešních dnů.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení