Ohlédnutí za výletem: Za vodními ptáky 7.4.2024

Fotky jsou na: https://www.uschovna.cz/zasilka/PAM6TDA2SRG5H5RN-858/

Na můj letošní první cyklovýlet mi počasí připravilo první letní den a proto jsem si myslel, že o něj bude větší zájem. To se však nestalo a mnozí pravidelní účastníci zůstali doma nebo měli jiné plány. Ráno se nás sešlo v 9,00 celkem šest a cestou do Lázní Bohdaneč se připojila Marta Pecháčková, takže nás nakonec bylo sedum. Po průjezdu Lázněmi Bohdaneč jsme z cyklostezky do Živanic odbočili přes novinsko do areálu bývalého koupaliště v Lázních Bohdaneč, ....

... kde účastníci chtěli zastavit na pivní občerstvení U Čochtana. Bohužel však byli zklamáni odmítnutím, neboť Čochtan otevírá až v 11.00 a přítomná obsluha natočit pivo odmítla.

Poté jsme pokračovali přes Neratov na Naučnou stezku Pernštejnské rybníky. Po stezce jsme se nejprve dostali k rybníku Rozhrna, na jehož hladině jsme viděli asi 50 labutí a mezi nimi i několik párů divokých hus.

Po hrázi oddělující rybníky Rozhrna a Skříň jsme dojeli až k rybníčku Udržal, kde jsme si poslechli jarní žabí koncert a podívali se blíže na labutě a husy na hladině Rozhrny.

Pokračovali jsme dále po poněkud rozblácené cestě na hráz oddělujícíkrybníky Tichý a Skříň. Zde jsme na hladině rybníka Tichý pozorovali skupinu kachen zrzohlávek rudozobých. Za Tichým rybníkem jsme viděli skotský náhorní skot, který zde chovají ochránci přírody.

Následně jsme hladině rybníka Dolní Jílovky viděli rodinku potápek černohlavých.

Poté jsme se přesunuli na Musílkovu ptačí pozorovatelnu, nacházející se na Polákově poloostrově v Bohdanečském rybníku na jehož hladině se nacházely skupina labutí, divokých husí a mezi nimi lysky černé a potápky roháči.

Odtud jsme pokračovali dále kolem Zábranských rybníků, původně plánovanou návštěvu rybníka Matka jsme vzhledem k rozmočené přístupové cestě vzdali a přes dřevěnou lávku majora Aubrechta přes Opatovický kanál k občerstvení v golfovém areálu.

Po občerstvení jsme navštívili lesní rybníčky Ostřice a přes zaplněnou nudistickou pláž u písníku Oplatil jsme se přesunuli k písníku Jezero, v jehož bezprostřední blízkosti je otevírán další nový písník. Objeli jsme písník Jezero a přes Čeperku a Opatovice jsme pokračovali k písníkům u opatovické elektrárny.

Od písníků jsme po účelové komunikaci dojeli na popílkoviště elektrárny a z něj sjeli na silnici mezi Dřítečí a Bukovinou.

Na silnici jsme se rozhodli, že již nepojedeme k plánovaným rybníkům v Újezdě a Bohumilči, ale že pojedeme přes Dříteč domů. Cestou jsme se zastavili na pozdní oběd v hospůdce v Němčicích.

Celkem jsme na našem výletě za krásného téměř tropického dne najeli asi 65 km rozkvetlou přírodou.

Zdeněk Pražák, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení