Ohlédnutí za výletem: Skalní vyhlídky Hruboskalska 30.3.2024

Fotky jsou na: https://www.rajce.idnes.cz/tksp/album/2024-hruboskalsko

Na letošní velikonoční sobotu připadající letos na přelom března a dubna jsem měl původně naplánován výlet Za kvetoucími bledulemi do Markoušovic. Vzhledem k brzkému nástupu jara se však kvetení bledulí urychlilo minimálně o tři týdny a tak by bledule byly již v tomto termínu odkvetlé. Proto jsem si termín na výlet za bledulemi prohodil za výlet na skalní vyhlídky Hruboskalska původně plánovaný na 16. března....

 

Na velikonoční sobotu meteorologové nejdříve hlásili skoro jasno s teplotami převyšujícími letní hodnotu 25 stupňů Celsia. V pátek večer však upřesnili, že se nad naší republiku dostal saharský prach a tak to s  dohledností a teplotami nebude tak horké.

Ráno se jejich předpověď ohledně saharského prachu naplnila a slunce nebylo skoro vidět a dohlednost také nepřekročila několik kilometrů.

Na nádraží v Pardubicích se nás ráno sešlo 12, v Rosicích tradičně přistoupila Marta Pecháčková a další účastnice přistoupila v Ostroměři, takže nás nakonec bylo 14.

V 9 hodin jsme vystoupili z vlaku na zastávce Karlovice – Sedmihorky a po modré a žluté turistické značce jsme došli pod skalní útvary Kapelník a Čertova ruka a dále na rozcestí Pod majákem. Zde jsme opustili turistické značky a po horolezeckých chodnících a žebřících jsme se dostali na vyhlídky v oblasti Majáku, ze kterých byly nádherné pohledy na Janovu vyhlídku, hrad Valdštejn a skalní masiv Čertovy ruky. 

Poté jsme sestoupili na turistickou cestu a pokračovali jsme po modré na Janovu vyhlídku, ze které jsme obdivovali skalní skupinu Maják a odhadovali pod kterými skalami jsme byli.

Z Janovy vyhlídky jsme pokračovali na rozcestí U Kavčin a odtud jsme došli ke zbytkům skalního hradu Kavčiny, které jsou ve skalách na konci hřebene. 

Poté jsme pokračovali po modré značce ke Kopicovu statku a zde jsme si prohlédli skalní reliéfy, které do skal vytesal mezi lety 1940 a 1978 tehdejší majitel statku Vojtěch Kopic. 

Od Kopicova statku jsme pokračovali na skalní vyhlídku U Lvíčka a na vyhlídku Na Kapelu. Z obou těchto vyhlídek jsou nádherné pohledy na skalní útvary Čertovy ruky a Kapely. V tu dobu  se již saharský prach rozptýlil a zvýšila se dohlednost.

Následně jsme pokračovali do arboreta Bukovina, kde jsme se v otevřeném informačním středisku občerstvili a poté si prohlédli arboretum.

Z arboreta jsme šli po červené a následně žluté značce k vyhlídce na zámek Hrubá Skála a následně k poslední vyhlídce dnešního výletu – k Mariánské vyhlídce, ze které byl pěkný pohled na hrad Trosky.

Z Mariánské vyhlídky jsme sešli k symbolickému horolezeckému hřbitovu pod vyhlídkou a pokračovali dále přes rozcestí u Osudové po modré značce na vlak na zastávku Hrubá Skála. Do vlaku jsme nastoupili v 17,01 a v 19,30 jsme dojeli na nádraží v Pardubicích

Zdeněk Pražák, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení