Ohlédnutí za výletem: Za kvetoucími bledulemi do Markoušovic 16.3.2024

Fotky jsou na: https://www.rajce.idnes.cz/tksp/album/2024-markousovice

V minulých letech jsem plánoval pravidelně vždy na přelom března a dubna výlet Za kvetoucími bledulemi. Na letošní rok jsem jej rovněž naplánoval na 30. března tentokrát do okolí Markoušovic. Vzhledem k letošnímu teplému počasí se však kvetení bledulí urychlilo minimálně o 3 týdny a proto by bledule byly v původním termínu již odkvetlé. Proto jsem byl nucen letos tento výlet za kvetoucímu bledulemi přesunout na termín 16.3., ....

 

... nakdy jsem měl původně naplánovaný výlet na skalní vyhlídky v okolí Hrubé skály. Na tyto vyhlídky se podíváme 30.3.2024.

Předpověď počasí na sobotu 16.3. neukazovala slibné počasí – podle předpovědi měly po poledni nastat dešťové přeháňky a proto se mi do pátečního večera přihlásily pouze dvě účastnice. Ráno se nás však na nádraží v Pardubicích nakonec sešlo 11 a v Rosicích nastoupila do vlaku ještě Marta Pecháčková, která zaokrouhlila celkový počet účastníků na 12.

V 9,04 jsme vystoupili z vlaku na nádraží v Malých Svatoňovicích a nejprve jsme si prohlédli ve středu bývalého lázeňského městečka pomník zdejších rodáků – Karla a Josefa Čapků. Po úvodní fotografii účastníků před pomníkem jsme si prohlédli poutní kostel Sedmi radostí Panny Marie s nedalekým Mariánským pramenem.

Po prohlídce kostela jsme pokračovali po modré značce přes Mariánský sad s křížovou cestou na rozcestí U Šrejberky a dále jsme pokračovali po žluté a červené značce na rozcestí Pod Pasekou. Cestou jsme začali potkávat koberce kvetoucích bledulí.

Z rozcestí pod Pasekou jsme vystoupali nahoru k Jestřábí boudě obklopené loukou s kobercem kvetoucích bledulí.

Po obědě na Jestřábí boudě jsme se vydali dále po zelené značce k rozhledně nad Markoušovicemi a při sestupu přes Markoušovice jsme se rozloučili s loukou plnou kvetoucích bledulí.

Při sestupu nás však začalo zrazovat počasí a cestou na vlak do Velkých Svatoňovic jsme byli nuceni před dešťovými přeháňkami dvakrát vytáhnout deštníky a pláštěnky.

Na zastávce ve Velkých Svatoňovicích jsme nasedli na vlak, který nás dovezl do Hradce Králové a odtud jsme po přestupu dorazili o půl páté do Pardubic.

Zdeněk Pražák, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení