Ohlédnutí za výletem: Mločí důl 21.10.2023

Fotky jsou na: https://www.rajce.idnes.cz/tksp/album/2023-mloci-dul

Turistiku jsem měla naplánovanou na 23. 9., ten den ráno pršelo a bylo chladno a já jela do Č.Třebové na sraz ZŠ, tak jsem ji musela přeložit na 23.10. Tento den bylo krásné, slunečné, teplé počasí už od rána. Vystoupili jsme v Třebovicích v Čechách na pěkném nádraží, kde mě přišla pozdravit "budoucí tchyně" mého syna, pak jsme prošli dlouhou obcí do nádherného lesa a za chvílku jsme začali sbírat klouzky a hříbky. ...

 

Šli jsme kolem dvou Jubilejních památníků, byly postaveny roku 1898 k 40. výročí panování majitele zdejšího panství knížete Jana II. z Lichtenštejna. Podobné památníky se v roce 1898 stavěly na mnoha místech lichtenštejnských lesních revírů. Okolo nich se vysazovaly jubilejní háje dubů. Mírným svahem jsme došli na vrchol Palice (nejvyšší vrchol Třebovských stěn 613 m.n.m.), sice tu není výhled, proto je to Nevýhledna, ale udělali jsme tu pár fotek v okně.  Cestou jsme ochutnali vodu ze studánky U spálené boudy, U Karlova mostku, kde se nám hned napoprve podařilo rozdělat oheň na veřejném ohništi, opékali jsme buřty a odpočívali. Další studánka Bukovka, Naše studánka a mnoho dalších malých. Pokračovali jsme po proudu Skuhrovského potoka až k Srnovské nádrži, dále podél Třebovky k Vavřinovým lázním, kde jsem řekla něco o historii

(v místech dnešní restaurace v r.1923 Čeněk Vavřín otevřel parní a vanové lázně,v objektů lázní vznikl bazén, vany, rašelinová lázeň, sprchy, horkovzdušná komora a nescházeli ani masérské služby pro dámy a pány. V době kdy lidé v domácnostech neměli teplou vodu, měli tyto lázně veliký úspěch. V poválečném období lázně zanikly poté kdy město žádalo po majiteli, aby vstupné do lázní bylo pouhé 2 koruny. To však nestačilo ani na údržbu. V 60. letech 20. století, byl objekt již nepoužívaných lázní odstraněn. Myšlenka dát restauraci staronové jméno vznikla při výkopových pracích pro stavbu nynější restaurace, když byly objeveny pozůstatky někdejšího bazénu, základů a zdiva objektu lázní. Tím pravnuk Čeňka Vavřína, zakladatele lázní, Josef Chocholouš navázal na rodinnou tradici svých předků) Ukázala jsem americkou lednici z 1931, tam se na ledu z řeky uskladňovalo maso, po nevyužití přistavěli někdy v roce 1969 nahoře úžasnou saunu, kam jsem ráda chodila.

Provedla jsem je ulicí Klácelovou (mé druhé bydliště v ČT) ke kostelu a k muzeu, kde je stálá výstava o počátcích letectví, vodní dopravy a Velorexu v Č.Třebové, na Staré náměstí, dříve nám. Sbratření (mé třetí bydliště), kde stávalo sousoší Sbratření  (bronzové sousoší vytvořil Karel Pokorný v roce 1947 v České Třebové). Později přemístěno vedle nádraží. Kopie z r. 1960 stojí v Praze u hlavního nádraží. Na rohu nám. je znak města kohout, dle pověsti s lidskou hlavou.

Vrcholem akce bylo posezení v krásném pivovaru Faltus s výborným pivem Kohout. Pohodově jsme došli kolem ZŠ a Kulturního centra (mé první bydliště) kolem sochy Pernera od Garguláka z r. 2010 na nádraží.

Sluníčko nás provázelo celý krásný den.

zaznamenala Marta Pecháčková vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení