Ohlédnutí za výletem: Z Deštného přes Slavoňov do Nového Města 9.9.2023

Fotky jsou na: https://www.rajce.idnes.cz/tksp/album/2023-z-destneho-do-noveho-mesta

Asi všichni se shodneme, že letošní září se vyvedlo a že nemělo mezi letními měsíci roku 2023 konkurenci. Já jsem si připravil výlet na druhou sobotu, na datum tvořené dvěma 9. Bylo to opět ze série „Z Deštného někam“, letos již pošesté, v Novém Městě nad Metují jsme končili již před 3 lety, ale trasa byla nová. Počasí mělo být zcela ve stylu výše uvedeného, s teplotami mírně pod třicítkou. Konkurence byla silná, pěší výlet měl i Slovan, kromě toho ...

 

... oba největší pardubické turistické spolky pořádaly toho času i vícedenní cykloakce. Do pátečního večera se mi přihlásilo 10 lidí, nakonec jedna turistka odřekla a 4 další lidé přišli, takže se nás v sobotu ráno na novém pardubickém autobusovém nádraží sešlo celkem 13. 

Již tradiční letitý problém s nákupem společných síťových jízdenek IREDO se podařilo rychle a zdárně vyřešit, a tak jsme mohli po dvou hodinách jízdy vystoupit na zastávce v Plasnici, místní části Deštného. Pořídili jsme skupinové foto, řekli jsme si pár pokynů a vyrazili na trasu. Přes několik pastvin jsme sešli do Sedloňova, kde na návsi právě otevírali kiosek s občerstvením. Jak milé bylo zde chvíli posedět! Zhruba po půlhodince jsme se vydali opět na cestu. Čekala nás sem tam nějaká ta houba nebo např. Grulichova skalka. Skalku vytvořil horolezec Jaromír Grulich. Od 50. let přivážel na skalku rostliny z celého světa. Dnes jich zde roste více jak 100 druhů. Další krátká zastávka byla u chaty Horalka ve Sněžném. Sluníčko nám zatápělo, ale cesta přesto poměrně ubíhala a my šli přes Janov, Tis a Bohdašín až do Slavoňova, kde nás čekalo zamluvené občerstvení v hospůdce Bětka. Dvě účastnice zde výlet zakončily a odjely busem, nás ostatní čekal nejdříve unikátní moc pěkný roubený kostelík sv. Jana Křtitele se zvonicí a poté konečně cesta v chládku malebným Klopotovským údolím, které si zde vyhloubil Bohdašínský potok. Zahlédli jsme zde i náznaky dvou jeskyní, Mertovy a Čertovy díry, a už jsme byli na okraji Nového Města. Většina z nás ještě stihla vylézt ke zřícenině hradu Výrova s překrásnou Juránkovou vyhlídkou na město, a už jsme pelášili navzdory horku překrásným renesančním centrem města, kde právě probíhaly závody v lukostřelbě handicapovaných. Někteří se ještě občerstvili, kávička přišla vhod, a už jsme pospíchali k autobusovému nádraží Na Rychtě, odkud nám krátce po půl šesté odjížděl autobus.   

Nad jízdenkami IREDO tentokrát řidič jen mávl rukou, a tak jsme se mohli po přestupu v HK kolem 19. hodiny spokojeně rozloučit na hlavním pardubickém nádraží.

Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení