Ohlédnutí za výletem: Přes Pecku na Zvičinu 17.6.2023

Fotky jsou na: https://www.uschovna.cz/zasilka/LOL62UC6VP8SBY29-67V

Na letošní červen jsem si připravil v pořadí již třetí pokus o zdolání vrchu Zvičina u Dvora Králové. První dva v předchozích letech zhatila nepřízeň počasí, v prvním případě dokonce provázená povodněmi (plaval tehdy např. Heřmanův Městec). Tentokrát to vypadalo nadějněji, výletu předcházelo již letní počasí provázené jen místními přeháňkami a bouřkami. Taková byla i předpověď na sobotu. Nahlásilo se mi 16 turistů, ...

 

Nahlásilo se mi 16 turistů, nakonec nás byla do vlaku tradiční dvacítka. A navíc nás doprovázel Pes. 

Zakoupili jsme si skupinové jízdenky, vměstnali se do vláčku a po přestupech v Hradci Králové a Jaroměři opustili příjemnou vlakovou soupravu Arriva ve stanici Borovnice krátce po 9. hodině. Již zdálky nás vítal místní větrný mlýn na návrší nad poněkud omšelou železniční zastávkou. U mlýna jsme pořídili skupinové foto, pověděli si pár instrukcí a směle vyrazili na trasu. Kousek po silnici, potom šupky dupky lesíkem a už jsme byli v údolí říčky Javorky u rekreačního areálu s autocampingem a koupalištěm na okraji Pecky. Zde to bylo trošku do kopečka, ale s tím jsme si hravě poradili a na náměstí nás odměnila očekáváná cukrárna. Zmrzlina byla výborná, však také v cukrárně nebylo k hnutí, naštěstí mají v Pecce prostorné náměstí. Po půl hodině jsme se zase zvedli vstříc dalším zážitkům. Pokračoval jsme ve výstupu na hradní vrch a podívali se i na hradní nádvoří. I zde se někteří občerstvili v hradní kantýně. Čekal nás několik km dlouhý silniční úsek do vesničky Kal, kde jsme zamávali asfaltu i několika pěkným stavením a pokračovali již definitivně přírodou. Sešli jsme do Kalského údolí říčky Bystřice k Bystrému mlýnu a potom pokračovali opět do kopečka. Čekala nás 671 m vysoká Zvičina, zdaleka viditelná, a pěkná a pohodová luční a polní cesta s pěknými výhledy za mírného stoupání. Prošli jsme stejnojmennou vsí, kde některé z nás zastihl deštíček, a již zde byl hlavní cíl naší cesty, spojený s dalším posezením, Raisova chata KČT na Zvičině. Většina z nás si dala oběd, zašli jsme i na vestavěnou rozhlednu, nakoukli i do kostelíku, kde si přečetli moudrá slova o přiznání a usmíření, a už byl čas pelášit dolů na vlak. Ještě nás čekala Masarykova studánka, Lázně pod Zvičinou (pro některé další možnost chvíli posedět) a už jsme se blížili k Bílé Třemešné (jedno z působišť Jana Amose Komenského), kde na nás u nádražíčka čekala hospůdka U Šmídů. 

Arriva přijela včas, na rozdíl od rychlíku Krakonoš v Jaroměři. Díky ujetému přípoji v Hradci jsme potom cestovali ještě jednou Arrivou a ve vláčku jsme se potkali s partou Luboše Ďatka ze Slovanu Pardubice, cestující z Jizerských hor, kde bylo plno našich kamarádů. Vzájemné sdílení turistických zážitků z obou výletů bylo příjemnou tečkou za výletem a příjemně prožitým dnem.         

Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení