Ohlédnutí za výletem: Přes Sion do Kutné hory 22.4.2023

Na letošní duben jsem si připravil výlet na hrad Sion, do Malešova, do údolí říčky Vrchlice a do starobylé Kutné Hory. Ač letošní jaro pěknými slunečnými dny právě neoplývá, rosničkáři slibovali pěkné počasí a ….. světe, div se ….. klaplo to. Průběžně celý týden, už od pondělí, se mi hlásili lidi. Počet přihlášených se nakonec zastavil na čísle 20, ráno na hlavním pardubickém nádraží nás bylo 26 a v Kolíně již 29. To byl také konečný počet.

Trochu rébus představovala koupě společných jízdenek (chtěli jsme využít IREDO do Kolína), no nakonec jsme se s tím nějak popasovali, stejně jako s výlukovým autobusem z Kutné Hory do zastávky s všeříkajícím názvem „Bahno“. Ta má ještě místní část „Bahýnko“, a to tu opravdu nechybělo. Zprvu jsme šli po rovince, to se ale rázně změnilo po návštěvě zbytků Roháčova hradu Sionu. Na hradě jsme chvíli spočinuli, posvačili, pokochali se a pofotili, poměřili mohutný kalich, abychom vzápětí poprvé sestoupili do údolí říčky Vrchlice. Minuli jsme ještě Roháčův reliéf vytesaný ve skále a pokračovali skalnatým údolím s jarní květenou. Údolí jsme však vzápětí opustili, další údolíčko jsme pouze překřížili a už tu byl zámeček Roztěž, známý z televizního seriálu Život na zámku, který se zde v 90. letech natáčel. Zámeček je však v soukromých cizích rukách a je nepřístupný. Bohužel nepřístupný je však navzdory informacím na rubu turistické mapy KČT i přilehlý park, z nějž by jej bylo možné spatřit. Nezbylo tedy než pokračovat do Malešova, kde na nás čekal místní Přátelský pivovar, nacházející se v samém centru městyse, v sousedství tvrze, zámku a kostela. Právě se zde konaly místní slavnosti a zesílený nápor lidí pomáhala zvládat i kyvadlová doprava do Kutné Hory. Po občerstvení, jež v letos nebývale teplém počasí přišlo skutečně vhod, této možnosti někteří účastníci výletu opravdu využili. My zbylí jsme však pokračovali pěšmo vstříc dalším zážitkům. A nebylo jich rozhodně málo. Nejdříve jsme se kochali z luční cesty rozhledem po krajině, výhledy na Kutnou Horu nevyjímaje. Poté jsme znovu sestoupili do údolí Vrchlice, přešli po obloukovém kamenném mostě, minuli Velký rybník i Vrchlický vodopád a mezitím obcházeli jednu skálu za druhou. Horolezců zde také nebylo málo. Viděli jsme četné zbytky štol po těžbě drahých kovů. To byl asi nejkrásnější a nejzajímavější úsek naší cesty, plný též informačních panelů naučné stezky. Leč vše má svůj konec a my jsme se ocitli v Kutné Hoře, přímo pod chrámem sv. Barbory. Ještě jsme zhlédli další skalní reliéf, tentokrát Jaroslava Vrchlického, zamávali sv. Jakubu i Vlašskému dvoru, prošli se pod městskými hradbami po příjemně upraveném nábřeží, občerstvili se v místní hospůdce a šupajdili na vlak.
Ten opravdu jel, a tak jsme trochu rozlámání po pro mnohé prvním pořádném jarním výšlapu a dvou přestupech krátce po 20. hodině vystoupili opět ze Zlínského expresu na stále se rekonstruujícím hlavním nádraží v Pardubicích, poděkovali Nejvyššímu za pěkný den a s očekáváním dalších pěkných jarních výletů se rozloučili.    
Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení