Ohlédnutí za výletem: Po stopách živé vody 1.10.2022

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2022_Po_stopach_zive_vody/

Dne 1.10. 2022 se nás na pardubickém nádraží sešlo 15 a to ještě 4 turistky se na poslední chvíli omluvily z důvodu nemoci, návštěvy vnoučat a nutné práce. V Chocni přistoupila turistka, která mi volala, takže z Ústí nad Orlicí nás 16 vyrazilo do kopce ke hřbitovní kapli v Kerharticích, odkud byl pěkný výhled.a po Č jsme šli lesem stále do kopce kolem Jankova lomu k rozcestníku Háje (450 m.n.m.) a odtud po NS Po Stopách živé vody k rozcestníku Nad Močidlem a ...

 

a ke Třem lipkám, hájovně s pohnutou historií a k odpočívadlu Pod Klopoty. Tady jsme poseděli a posvačili u pískoviště u cyklostezky. Podél Tiché Orlice a dvou studánek (u jedné můj hrníček) jsme došli k občerstvení U Pildy na kávu a pivečko. Přečetli jsme si základní kámen skanzenu totality a pokračovali někteří po cyklostezce, ostatní úbočím do Klopot kolem chat ke kapli Panny Marie Pomocné s léčivým pramenem. Zde bývaly lázničky. Později trampská osada. Teď je tady jen hostinec s ubytováním, kde jsem pro nás domluvila boršč s houstičkou s česnekem a pití. Někdo ochutnal i ukrajinské mlynci - palačinky s masem a zakyskou. Hostinský nám potom pověděl něco o historii tohoto domu. Šli jsme kolem pěkné studánky se stříškou do Říček ke kapli stále po NS ke Kříži v lese k Renčínovu buku, odtud jsme pokračovali už po M kolem zahrádkářské osady z kopce (začalo pršet) ke studánce U Panny Marie a kolem trati jsme došli na nádraží na kávičku. 

Celkem jsme ušli 15 km za příjemného počasí, zima nebyla, mokří jsme taky nebyli, bylo veselo a ještě jsme si nasbírali houby, takže spokojenost.

Vedoucí:  Pecháčková Marta

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení