Ohlédnutí za výletem: Z hostinného na Zvičinu 17.9.2022

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2022_Z_Hostinneho_na_Zvicinu/

Letošní září nepatří k těm zrovna teplým a slunečným, ve středu před výletem pršelo v Pardubicích celý den, i čtvrtek byl deštivější, až v pátek opět vysvitlo sluníčko. Nicméně předpověď na víkend hlásila opět deštivé počasí, v sobotu v Podkrkonoší, kam jsme měli namířeno, zvláště v odpoledních hodinách, a rovněž výrazné ochlazení z letních již na podzimní teploty. To vše se odrazilo i v zájmu o výlet, první zájemci se přihlásili až ve čtvrtek, ...

 

... ale i tak se nakonec počet přihlášených vyšplhal na 10. Dvě účastnice nakonec ráno dorazily bez přihlášení, a tak nás byl rovný tucet.
Zakoupili jsme si skupinové jízdenky, nasedli do Arrivy a po přestupu ve Dvoře Králové na autobus jsme se krátce po půl deváté ocitli na autobusovém nádraží v Hostinném. Pořídili jsme skupinové foto, pověděli si něco k výletu a vykročili nejprve směr náměstí. Prohlédli si renesanční budovu radnice podpíranou dvěma obry, kostel Nejsvětější Trojice i pěkně zrekonstruovaný františkánský klášter, v němž je umístěna Galerie antického umění, a vyšlápli na trasu. Bylo zataženo a první přeháňka na sebe nedala dlouho čekat. Neměla dlouhého trvání, brzy však následovala další. Prošli jsme Dolní Olešnicí a za převažujícího deště došli až k nádražíčku v Mostku. Zde sice nepršelo, ale pohled na radar předpovídal další mokré „radosti“. Protože bylo navíc stále zataženo a avizované výhledy ze Zvičiny by se tak jako tak nekonaly, rozhodli jsme se pro změnu plánu a trasy, vyčkali příjezdu motoráčku a přejeli o jednu stanici do Bílé Třemešné, kde měl být původní cíl naší trasy. Zde jsme se hned po výstupu občerstvili v restauraci U Šmídů, borůvkové knedlíky byly značky „Mňam mňam“, a po přečkání další přeháňky pokračovali ve výletu. Prošli jsme si obec, zastavili se u památníku Učitele národů, který se zde na dnes již neexistujícím zámečku ukrýval u svého přítele Sádovského před cestou do vyhnanství, natrhali si nějaké ty švestičky a prošli se po hrázi asi naší nejkrásnější přehrady, zvané Těšnov nebo také Les Království. Poté jsme opět naskočili do autobusu, právě se vracejícího z Hostinného do Dvora Králové. Ve Dvoře nás čekal prázdný vláček, který však nikam nejel, neboť mezi Dvorem Králové a Jaroměří zrovna praskla kolej. Museli jsme tedy ještě čekat na výlukový autobus jako znamení, že v Česku nikdy nic není zcela bez problémů.
Autobus naštěstí po půl hodině přijel, my se do něj všichni namačkali a po přestupu v Jaroměři jsme přece jen opět Arrivou dojeli do našeho cíle v Pardubicích. Ještě jsme ve vláčku probrali čerstvé zážitky z výletu, abychom se asi 10 minut před 18. hodinou rozloučili na hlavním nádraží v Pardubicích.      
Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení