Ohlédnutí za výletem: Okolím Pusteven 18-19.6.2022

Fotky jsou na: https://mmacoun.rajce.idnes.cz/Pustevny/

Dnešní výlet jsem plánoval do míst s krásnými výhledy a abychom se podívalí,jak se podařila replika nové chaty Libušín na Pustevnách, která r.2014 vyhořela. Jelikož byla dlouhá cesta a za jeden den by se to nestihlo,měl jsem domluveno ubytování v kempu Pod Pustevnami pro 10 osob v 5 dvoulůžových pokojích a doufal jsem,že nás bude víc.Počet stačilo upřesnit týden předem. Protože v ten termín bylo více akcí,tak nás nakonec bylo šest a vešli jsmese do třech pokojů. ...

 

Vyjeli jsme na čas a po přestupu v Ostravě-Svinově a ve Frýdlantu nad Ostravicí jsme v 10,40h přijeli do Frenštátu pod Radhoštěm. Po příjezdu do Frenštátu jsem volal do kempu,abych upřesnil čas příchodu a kolik nás je. Odtud nás čekala asi 7,5 km dlouhá cesta na Pustevny.Protože začínalo být velké teplo,tak jsme se domluvili,že z Ráztoky vyjedeme na Pustevny lanovkou,abychom ušetřili čas i velké převýšení.Přemýšleli jsme také o občerstvení.Kolem 12h jsme přišli do Ráztoky ke stanovišti lanovky. Lanovka jezdila každých 30 min.Protože jsme měli čas,tak jsme se v bufetu kousek od lanovky občerstvili a ve 13h jsme nastoupili do lanovky.Jde o nejstarší původní lanovku.Je dvousedačková a jede zhruba 20 min.a překonává velké převýšení. Po příjezdu na vrchol se nám otevřely krásné výhledy.Nejprve jsme došli na vrchol Tanečnice.Domnívali jsem se,že tam budou nějaké výhledy,ale byl zcela zarostlý lesem,tak nebylo nic vidět. Sešli jsem tedy dolů k oběma chatám.Konstatovali jsem,že se replika chaty Libušín hodně povedla.Je prakticky stejná akorát barevnější.Po prohlídce jsme pokračovali přes vyhlídkový altán Cyrilika k soše Radegasta. Všude bylo hodně lidí a u chat hodně stánků.Je to zde už hodně komerční.U sochy Radegasta vyrostl stánek s občerstvením,tak jsem se zde zastavili a občerstvili se.Bylo velké teplo,ale nanuky zde chyběli.Prý to není provozně možné.Po chvíli jsme pokračovali na vrchol Radhoště s kostelem.U kostela jsme byli v 15,30h a měli jsme velké štěstí,protože byl ještě otevřen,tak jsme mohli nahlédnout dovnitř a vystoupat na věž,odkud byl nádherný výhled.Po prohlídce kostela jsme se vrátili k soše Radegasta,protože odsud začínala žlutá trasa vedoucí do Proštřední Bečvy ke kempu.Cestou jsme se těšili z nádherných výhledů.

Od sochy jsme potom po žluté sestoupali až do Prostřední Bečvy a v 18,30h došli do kempu.

Ubytovali jsme se a po ubytování jsme šli do restaurace Zavadilka na večeři.V kempu byl sice otevřen bufet,ale jelikož bylo mimo sezonu,tak ještě nevařili a měli jen pití.Po večeři jsme došli zpět do kempu a byla volná zábava. S paní správcovou jsme byli domluveni,že zaplatíme ráno při odchodu a že budeme muset v 9h odejít,protože máme před sebou dlouhou cestu.Ráno ale místo paní správcové přišli jen prodavačky v bufetu,tak jsme se domluvili,že zaplatíme jim.Chtěli ovšem účtovat dražší cenu,protože prý od soboty začíná hlavní sezona, přitom to nikde neměli napsáno. Všichni jsme to odmítli zaplatit a tak po telefonátu s paní správcovou nám to nechali za domluvenou cenu. Ovšem tím dohadováním jsme se zdrželi a odcházeli jsme o 30 min.déle až v 9,30h a čekala nás dlouhá cesta do Velkých Karlovic.Původně jsme měli jít do V.Karlovic po cyklotrase převážně po silnici,ale protože jsme měli zpoždění,tak na návrh Z.Kužely jsme se domluvili,že půjdeme po zelené trase,která je kratší. Později jsme zjistili,že to nebyl až zas tak dobrý nápad,protože cesta sice byla kratší,ale strmnější,tak jsme ji šli déle,protože jsme stoupali pomalu,tak jsme tolik zase neušetřili. Když jsme se vyšplhali nahoru,tak se před námi objevila chalupa Pod Koltovou,která je národní kulturní památkou a podávali v ní i občerstvení,což nylo po tom výšlapu nahoru příjemné.Někteří jsme si dali klobásu s pivem,někteří kávu a po občerstvení a odpočinku nám už zbývalo jen 5,5km do Velkých Karlovic.Ve 13,30h jsme tam dorazili,a protože bylo velké teplo,tak jsme se domluvili,že už do Karolinky nepůjdeme a pojedeme zpět z Velkých Karlovic. Nejprve jsme zašli do Karlovského kostela,protože byl zrovna den kostelů,tak byl vstup zdarma a ještě z průvodcem.Po prohlídce jsme zašli na oběd do místní restaurace,kde jsme se velice dobře a levně najedli.Pak jsme se ještě šli podívat k lyžařskému areálu Na Kyčerce,kde u hospody Kyčerka je galerie dřevěných soch na svahu u hospody a kaple sv.Huberta s večeří páně a různé sochy představující různá řemesla na Valašsku. Po prohlídce jsme se vrátili zpět k nádraží a počkali na příjezd vlaku a v 15.58h jsme odjeli a s přestupem ve Vsetíně jsme před 20h dorazili zpět do Pardubic.Cesta byla dlouhá,ale nakonec se vydařila a všichni byli spokojeni.

Martin Macoun

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení