Ohlédnutí za výletem: Z Turnova na Malou Skálu 28.5.2022

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2022_Mala_Skala/

 Na poslední májovou sobotu jsem si již tradičně připravil výlet do oblasti Českého ráje. 18 a 15 km dlouhé trasy z Turnova na Malou Skálu slibovaly četná zajímavá místa a zákoutí: město Turnov, zámek Hrubý Rohozec, Dlaskův statek v Dolánkách, Jizerskou vyhlídku, skalní hrádek Drábovnu, hrady Frýdštejn a Vranov (Pantheon), kamennou rozhlednu Kopaninu či letovisko Malá Skála při řece Jizeře. ...

 

Rosničkáři předpovídali typické májové přeháňkové počasí se srážkami hlavně v dopoledních hodinách a proti předchozím dnům výrazné ochlazení, což mohlo být pro turistiku dobré. Turistů se mi dopředu přihlásilo 13, dalších 7 přišlo nebo přijelo bez ohlášení, a tak jsem krátce před půl desátou při výstupu z vlaku na turnovském nádraží napočítal 20 turistů. Pořídili jsme si skupinové foto, pověděli něco k organizaci výletu a vyrazili na trasu. Zatímco cestou vláčkem v Semilech pršelo, tady bylo pouze zataženo. Došli jsme po žluté turistické značce k mostu přes Jizeru a přešli na červeně značenou Zlatou stezku Českého ráje, po níž jsme vykročili po pravém břehu Jizery proti jejímu proudu. Rozpršelo se. Přeháňka však neměla dlouhého trvání. Když jsme vystoupali do svahu k zámku Hrubý Rohozec, bylo již po dešti. Vrátili jsme se k Jizeře a došli do Dolánek, kde jsme chvíli poseděli a prohlédli si Dlaskův statek. Pokračovali jsme výrazně proti vrstevnicím a přes Bukovinu a osadu Borek došli na Jizerskou vyhlídku a odbočili k bývalému skalnímu hrádku Drábovna. Prošli jsme se stejnojmenným skalním městem a přes louku zamířili na Frýdštejn. Pod hradem jsme se ještě trochu občerstvili a již jsme lezli na věž, abychom se pokochali dalekými rozhledy. Někteří ještě pokračovali na rozhlednu Kopaninu, někteří již zamířili k sestupu Vranovským hřebenem přes Pantheon do Malé Skály. Všichni jsme se zase sešli po půl páté na maloskalském nádražíčku. 

Arriva dorazila s mírným zpožděním, které však časem dohnala, a my se mohli kolem sedmé večerní spokojení a plní dojmů z příjemně a zajímavě prožitého dne rozloučit před pardubickým hlavním nádražím.    

Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení