Ohlédnutí za výletem: Praha – zámek Koloděje a Rokytka 4.6.2022

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2022_Praha,_Kolodeje_a_Rokytka/

Dne 4.6.2022 jsem navázala na loňskou turistiku, kdy jsme šli z Libně po proudu Rokytky do vtoku do ramene Vltavy asi 14 km, zbylé 3 km kolem Vltavy. Letos jsem chtěla říčku Rokytku dokončit. A tak nás 9 turistů vystoupilo z vlaku v Běchovicích-střed, za chvíli jsme byli u informační tabule o Běchovickém dvoře, prošly jsme jeho pěkné nádvoří s červenými koňmi v klusu. A za chvíli jsme byli v přírodě u Rokytky a proti proudu jsme pokračovali lesíkem, ...

..., kolem ohrad s koňmi k oboře a zámku Koloděje s ochrankou.

(Zámek Koloděje (za 233 milionů ocelář magnát T.Chrenek)
(Jádro objektu je tvořeno původním gotickým hradem, který byl ve 2. polovině 16. století přestavěn na renesanční zámek. V té době byla také postavena výrazná okrouhlá věž, která byla zbourána při pozdější radikální stavební úpravě v roce 1806.
V letech 1706–12 byl zámek upraven v duchu vrcholného baroka podle návrhu italského architekta Domenica Martinelli, při čemž vznikla trojkřídlá stavba. V roce 1806 prošel zámek přestavbou v duchu klasicismu a romantismu. Díky své poloze se zámek stal v roce 1919 dočasným sídlem T. G. Masaryka. V letech 1955-2009 objekt využívala Vláda ČR ke svým zasedáním a pro reprezentativní účely. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.)
Pokračovali jsme ke kostelu Povýšení sv. Kříže (Kolodějský kostel je jednoduchou klasicistní stavbou z let 1806–1807. Valbové střeše dominuje polygonální věžička. Celková rekonstrukce byla provedena v letech 2002–2003).
Došli jsme do pěkné hospůdky na fotbalovém hřišti, kde jsem zajistila čerstvé řízečky, ale byl i guláš s knedlíky a pití. Zrovna byl zápas, tak bylo na co koukat. Kolem hřbitova jsme vylezli do kopce s vyhlídkou, pak kolem rybníka Markéta a ke kostelu sv. Markéta se hřbitovem. (Kostel sv. Markéty v Královicích je raně gotická jednolodní stavba s hranolovou věží na jižní straně. První zmínka o kostele pochází z r. 1364. Přestavba proběhla ve 2. polovině 16. století. Další přestavbu provedl Tomáš Vojtěch Budil v letech 1734 až 1740. V interiéru je hlavní oltář s původním obrazem sv. Markéty, dílo Jakuba Husníka. Zajímavostí je, že v kostelní věži se nachází 2 zvony staré více než 600 let. Zvony byly odlity slavným zvonařem Matějem Hanušem. Za přispění občanů se podařilo tyto zvony opět rekonstruovat a nyní opět zvoní. V kostele jsou také mj. jednomanuálové 3-rejstříkové varhany od Jindřicha Schiffnera ze začátku 20. stol.)
Od Šance jsme došli k soukromé tvrzi Královice pěkně na kopci (První zmínka o tvrzi pochází z roku 1388, v roce 1562 byla částečně upravena. K renesanční třípatrové věžovité tvrzi se středověkým jádrem patří hospodářské budovy z 19. století. Na fasádě tvrze se dochovaly zbytky renesančních sgrafit. V přízemí jsou křížové a neckové klenby).
Tady jsme Rokytku přešli přes mostek a viděli ji naposledy, potom terén není zajímavý.
A  po Č do obce Netluky ke statku s koňmi a zajímavým kamenným domkům a podél Říčanského potoka a oborou v Uhříněvsi ke kostelu Všech svatých.(vznikl podle plánů Jakuba Jiřího Halířka v letech 1740 až 1743. Sálová architektura kostela je doplněna čtvercovým presbytářem a hranolovou věží v ose stavby. Při ohradní zdi jsou sochy světců, většinou práce Jana Jiřího Šlanzovského z doby kolem roku 1720).
Kolem krásné sokolovny a parkem jsme došli k rybníkům Velká a Malá Vodice, kde jsme poseděli v závěrečné venkovní hospůdce na pivečku. Došli jsme ještě k pomníčku Ivety Bartošové, kam jsem položila kamínek Knoflíky lásky. Na vlak v 17.02 z Praha-Uhříněves jsme mohli dojet busem, ale nakonec jsme došli pěšky, v Pha-Vršovice jsme přestoupili a doma jsme byli v 19 hodin. Po 17 km jsme byli unavení, ale myslím, že spokojení, všechno vyšlo, jak mělo.
Pecháčková Marta

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení