Bohoušova Labská

Attachments:
Download this file (20240519_Bohoušova labská (3).doc)Propozice
Cyklistický výlet 19.5.2024 (Memoriál Bohouše Vacka), cyklo jízda začíná a končí v Kolíně.
Vedoucí: Jiří Bažant, mobil 724 033 779, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd v 7:30 hodin os.vlakem do Kolína (8:18), sraz v hale pardubického hl.nádraží v 7:15 hodin.
Mapa: KČT1:50 000 č.17 „DOLNÍ POJIZEŘÍ, Mladoboleslavsko a Nymbursko“, KČT1:50 000 č.42 „KOLÍNSKO A KUTNOHORSKO“;  Trasa: https://mapy.cz/s/mepafepogu   Celkem 63 km.

Návrat vlakem z Kolína možný v časech 15:43, 15:45, 16:43, 17:43, 17:45 atd. V časech končících 3-kou se jedná o rychlíky (Svitava, Slovácký expres) v časech končících 5-kou jde o osobní vlak.

Cyklovýlet zahájíme v Kolíně od hl.n. Rorejcovou ulicí do Rybářské – Kmochův ostrov (rozhledna Maják, sochy F.Kmocha a Josefa Sudka) – po EV4 (pomník Medvědi od Kolína) – Veltruby – Velký Osek (Husovo náměstí, Obecní pramen) – po ul.Dukelských hrdinů, Prokopa Holého, polní cestou na CT 4334 – Kanín – po CT4199 na CT2 – Libice (Slavníkovské hradiště) – po CT2 – soutok Labe a Cidliny – po naučné stezce Husnice-Huslík – Huslík – dále po NS Husnice-Huslík – slepé rameno Skupice – Poděbrady (Svatojánský pramen, kostel Povýšení sv.Kříže, Riegrův pramen, Eliščin pramen, kavárna Viola, Poděbradský zámek – návštěva expozice) – po CT2 – Nymburk (městské hradby, Mohyla z doby kamenné, náměstí Přemyslovců, kaple sv.Jana Nepomuckého, Hrabalovo posezení) – po CT2A po levém břehu Labe – zdymadlo Poděbrady – po modré TZ po levém břehu Labe – Oseček přívoz – po zelené TZ po levém břehu Labe a dále po naučné stezce Pňovský luh – rybník Předhradí (zaniklý hrad Oldříš) – dále po NS na zelenou TZ k levému břehu Labe – Klavary – po zelené TZ a CT0109 – Kolín – po Kmochově, Sokolské, Rybářské a Rorejcové – hl.n. Kolín

Celkem 63 km

Občerstvení: kavárna Viola

Restaurace Na Horách, Karla Hampla 523, Poděbrady

Restaurace U Kotherů – Dřevák, Mládežnická 2086,Nymburk

 

Zajímavosti na trase: 

Kmochův ostrov:  Kmochův ostrov je větším ze dvou kolínských labských ostrovů o rozloze téměř 6 hektarů. Nese jméno kolínského hudebního skladatele a kapelníka Františka Kmocha, který má v centrální části ostrova i svůj pomník. 

Ostrov je přístupný z obou břehů Labe přes lávky pro pěší a cyklisty. Celou plochu zaujímá  park a je tak ideálním místem k relaxaci a odpočinku. 

Na východní špici Kmochova ostrova se nachází vyhlídka Maják. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 4 metry (8 metrů nad hladinou řeky) lze vystoupat po točitém schodišti. 

Libice – Slavníkovské hradiště: Slovanské hradiště na soutoku řeky Labe a Cidliny obýval mocný rod Slavníkovců. Konkurenční rod Přemyslovců roku 995 hradiště i s obyvateli zcela vyplenil. Později bylo hradiště obnoveno, ale pouze jako přemyslovský opěrný bod. Zachovaly se zde zbytky základů staveb a okolím vede naučná stezka.

Ekocentrum Huslík: Ekocentrum Huslík vzniklo v roce 2015, je součástí Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Polabí. Hlavním zaměřením ekocentra je environmentální výchova mateřských škol, základních škol či široké veřejnosti. Otevřeno 10 – 15 hod.

Poděbradské prameny: Minerální prameny, se kterými zde můžete přijít do styku,   mají teplotu okolo 14 stupňů a obsahují vysoké množství železa. Jsou pojmenované podle mnohých významných osobností. Nejznámější pramen Hohenlohe je v hradním příkopu. Lidově se pramenu říká také zámecký. Lázně Poděbrady mají další významné prameny, mezi které patří:

• Žižkův

• Pramen profesora Libenského

• Pramen Bočka z Kunštátu

• Trnkův pramen

• Riegerův pramen

• Svatojánský

Lázně Poděbrady se specializují na léčbu kardiovaskulárních chorob. Pokud vás trápí kardiovaskulární choroby, tedy jakékoliv onemocnění týkající se srdce a cév, Lázně Poděbrady jsou pro vás tou nejlepší volbou. Pomohou vám při ischemické chorobě dolních končetin, vhodné jsou pro pacienty po cévní mozkové příhodě anebo pokud vás trápí ischemická srdeční choroba. 

Poděbradský zámek: Místo, kde stojí dnes zámek, bylo obýváno již v pravěku.

Původní stavba zde stála v roce 1108. Český panovník Přemysl Otakar II. zde nechal postavit královský vodní hrad, o jehož existenci jsou zprávy od roku 1268. V roce 1345 se dostává hrad jako léno pánům z Lichtemburka a Žleb, o šest let později jej získali páni z Kunštátu a tento rod zde zůstal až do roku 1495. Jeho příslušníci se psali jako páni z Kunštátu a Poděbrad. Během jejich panování byl hrad obléhán vojsky císaře Zikmunda a po něm se jej pokusili dobýt husité.

Byl poškozen i za třicetileté války, opraven byl po ní roku 1651.[1]

V období let 1495 až 1840 se panství i s hradem stalo královským a císařským majetkem. Hrad byl postupně přestavován do zámecké podoby (architekt Hans Tirol).

Dnešní podoba zámku pochází z barokních přestaveb provedených v letech 1723 – 1780, mj. i kvůli návštěvě císaře. Podíleli se na nich František Maxmilián Kaňka i Josef Hübner.[2] V období let 1840 až 1884 zámek měli ve svém vlastnictví baron Georg Simon von Sina a po nich, až do začátku první světové války Hohenlohové. Pak jej začala spravovat lázeňská akciová společnost.

V současnosti je v zámku muzeum a Ústav jazykové a odborné přípravy zahraničních studentů Karlovy univerzity.[3]

Nymburk – mohyla z doby kamenné: Unikátní nález skříňového mohylového hrobu z pozdní doby kamenné – eneolitu (3 600 př. n. l.) je důkazem dávného pravěkého osídlení města. Hrob s megalitickým kamenným obložením, ve kterém ležela kostra muže v mírně skrčené poloze, byl objeven v roce 1994 při archeologickém výzkumu v ulici Na Příkopě. Současně s ním byly nalezeny pozůstatky vnitřního valu opevněné osady z doby bronzové a pravěký příkop. Nakonec celý půdorys vodních příkopů a hradeb kopíruje původní pravěké opevnění. 

Nymburk – Kaple sv.Jana Nepomuckého: Kaple sv. Jana Nepomuckého je jedinou dochovanou částí bývalého kostela Panny Marie Růžencové, který byl součástí rozsáhlého areálu dominikánského kláštera ze 13. století. Jeho stavba úzce souvisí se založením královského města Nymburka. Za svou záchranu vděčí kaple Janu Nepomuku Zedrichovi, ten na vlastní náklady v letech 1857-1860 nechal obnovit presbytář a vestavěna byla kruchta.

 

Hezké zážitky Vám přeje

Jiří Bažant

mobil 724 033 779    e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT během organizované akce, člen KČT během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení