Z Oustí do Brandejsa 19.9.2020

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2020_Z_Ousti_do_Brandejsa/

autor: vedoucí výletu autor: vedoucí výletu   autor: vedoucí výletu Dne 19.9.2020 jsme se sešli na pardubickém nádraží pozorováni zpovzdálí B. Vackem. Odjeli jsme v 8.07

rychlíkem do Ústí nad Orlicí a v 10-ti jsme putovali lesem do kopce přes studánku Za Rasovnou, Vlčí  a Vicenovou studánkou, které mají krásné chrliče, ochutnali jsme dobrou vodu a šli kolem Janderovy vyhlídky a Lichtenštejnského památníku z r. 1898. U rozcestníku v obci Řetůvka jsem změnila trasu a šli jsme bez značení ke kříži a pak údolím Husího krku (též Řetovka), kde jsme nacházeli houby, přešli jsme přes lávku potok, někdo vyšplhal k Partyzánské jeskyni, po vyjití kopce jsme se usadili na kládách, kde jsme měli výhled na trať pod námi a do dalekého okolí. Posvačili jsme, za chvíli jsme došli k penzionu Hrádek, byl bohužel v rekonstrukci. Tady jsem měla připravené překvapení - z nedalekého rybníčku na nás měli koukat černí  buvoli s obrovský rohy, ale nebyli tam, prý když jsem je vloni viděla, tak jsem asi nebyla střízlivá, ale místní potvrdili, že tam bývají, na zimu jsou majitelem odvezeni. Dokládám loňskou fotku a info.

 

(Buvol africký v českých zoo - buvol africký není v zoo příliš oblíbeným chovancem. Svůj výběh brzy změní v bažinu, je značně agresívní a nebezpečný, ale málo atraktivní: pro většinu návštěvníků je to jen "divná černá kráva". V současnosti je proto chován pouze v ZOO Dvůr Králové nad Labem).

 

Za pensionem jsme vystoupali do obce Hrádek ke kapličce a pak lesem s lebkami zvířat do krásné obce Sudislav s roubenými domky, s pěknou návsí s rybníčkem s lekníny, u něhož jsme poseděli a pojedli. Moje dvě otázky s odměnou týkající se H2O (počet atomů a latinských názvů) nejvíce věděl Vít. Pokračovali jsme už lehce z kopečka k zřícenině hradu Orlík ze 14. století, ale za ty stovky let, tam zbyla jen cedule. A to jsme už scházeli do Brandýsa k pomníku J.A.Komenského z r. 1865, který se tu skrýval v letech 1622-25, v r.1624 se tu podruhé oženil s Dorotou Cyrillovou a napsal tady Labyrint světa a ráj srdce. Přes Tichou Orlici jsme došli ke Konťáku, venku poseděli a dobře pojedli. Cestou k náměstíčku jsme viděli neobarokní zámek z 18. století (býv. majitelé Trautmannové), dnes soukromý, secesní radnici z r. 1901,  vystoupali jsme na zříceninu hradu ze 13.stol., od 17. stol. opuštěný, pak ke kostelu, k evangelickému kostelu (plsť Komenského) a kolem cukrárny a Sokolovny na nádraží ČD s odjezdem v 16.28.

 

Den se vyvedl, počasí krásné, cesta příjemná, ušlých 18 km v počtu 10 turistů.

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení