Do Toulovcových maštalí 4.7.2020

Cestou k Oslí chodbě --- autor: vedoucí výletu Pod Hrčířovou skálou - autor: vedoucí výletu U Toulovcových maštalích - autor: vedoucí výletu V Toulovcových maštalích - autor: vedoucí výletu autor: vedoucí výletu Cestou u Chlume --- autor: vedoucí výletu

Na prodloužený první červencový víkend nebyl v plánu TKSP po odpadnutí výletu Marie Látové do Bílých Karpat kvůli koronavirové epidemii žádný výlet a tak jsem se s účastníky mého cyklovýlet na Šerlich z minulého víkendu dohodl, že připravím na sobotu 4.7.2020 další cyklovýlet s dopravou kol cyklobusem, tentokrát do oblast Toulovcových maštalí.
Ráno se nás v 7,30 na autobusovém nádraží v Pardubicích sešlo celkem 8 a po naložení kol na vlek jsme vyjeli na cestu do Budislavi. Cyklobus nás v Budislavi vyložil krátce před desátou hodinou a tak jsme vyrazili na trasu. Nejprve jsme se vrátili po silnici asi 2 km zpět a poté jsme odbočili na místní MTB cyklookruh č. 1. Po okruhu jsme dojeli až ke křížení s červenou turistickou značkou, po které jsme se přes Oslí chodbu, Františkovu mohylu a Hrnčířovu skálu vydali do skalního města Toulovcovy maštale. Cestou jsme museli kola přenášet přes popadané borovice, ale to nás neodradilo a po chvíli jsme došli na rozcestí Toulovcovy maštale. Zde jsme si je prohlédli, Myší dírou jsme však prolezli pouze dva, ostatní ji obešli. Po prohlídce Toulovcových maštalí jsme pokračovali vedením kol po červené značce ke studánce Džberka, od které se již dalo dále jet na kole k turistickému rozcestí Vranice. Pokračovali jsme po žluté značce po cyklostezce romantickým údolím přes osadu Roudná na chatu Polanka, kde jsme se občerstvili. Zde nás dohnala další účastnice Marta Pecháčková, která nechtěla jet ráno cyklobusem a tak se za námi vypravila vlakem z Předhradí.
Po občerstvení jsme pokračovali dále po červené značce údolím Novohradky přes Dolany a  Podchlum do vesnice Bílý kůň. Cestou jsme se za osadou Podchlum málem utopili v blátě na rozbahněné lesní cestě, překážku jsme však úspěšně překonali. Z vesnice Bílý Kůň nás zastavila jedna třešeň svými zralými plody a tomto malém občerstvení jsme jeli dále okolo Paletínské kaple ke zřícenině hradu Košumberk a dále okolo renovovaného poutního kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů na náměstí v Luži, kde jsme se v místní restauraci stavili na oběd.
Po obědě jsme si zajeli prohlédnout zdejší rozsáhlý židovský hřbitov a pokračovali jsme přes Radim, Dobrjkov a Rosice do Zájezdce a Přestavlk, kde jsme si prohlédli zdejší dva malé opuštěné židovské hřbitovy. Poté jsme pokračovali přes Trojovice a Nabočany dohlédli zdejší kostel svatého Bartoloměje se zajímavým roubeným mostkem. Z Kočí jsme pokračovali přes Topol a přes Přírodní rezervaci Habrov jsme kolem samoty Kalousov dojeli do Tuněchod a dále přes Mnětice do Pardubic. Celkem jsme na tomto výletu ujeli asi 65 km.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení