Z Šerlichu do Pardubic 28.6.2020

Na rozhledně Velká Deštná Kostel v Liberku V Liberku U Ivanského vodníka Na neděli 28.6.2020 byl v plánu výletů TKSP cyklovýlet Z Šerlichu do Pardubic ...

... s dopravou kol na Šerlich cyklobusem. V neděli ráno se nás tedy sešlo na autobusovém nádraží v Pardubicích celkem 11 a čekali jsme na cyklobus z Chrudimi. Cyklobus přijel na čas v 7,30 a na vleku měl naložena pouze dvě kola.  Po naložení našich kol na vlek jsme s malým zpožděním vyjeli. Cestou jsme v Dobrušce naložili další tři kola a po 10.té hodině jsme vystoupili na parkovišti na Šerlichu. Po vyložení kol jsme odjeli k v loňském roce nově otevřené rozhledně na nejvyšším vrcholu Orlických hor - Velké Deštné. Zde zjistil Petr Havlíček, že na zemi na parkovišti u autobusu nechal přilbu, protože však má doma další, tak se pro ni nevracel. Z rozhledny však bohužel nebyly vzhledem ke kouřmu žádné daleké výhledy a tak jsme se po vrcholovém fotu u rozhledny rozjeli dále.
Na rozcestí Pod Jelenkou jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna s celkem pěti účastníky pokračovala přes Zemskou bránu, Pastvinskou přehradu a údolím Orlice směrem na Ústí nad Orlicí s tím, že si cestu případně zkrátí vlakem.
Spolu s dalšími pěti účastníky jsem tedy pokračoval podle plánovaných propozic přes Luisino údolí, Zámeček, Kačerov a Kunčinu Ves do Rampuše, kde jsme si prohlédli sochu Rampepurdy (služky v rodině Bajzových z humoristického románu a televizního seriálu Bylo nás pět od Karla Poláčka). Poté jsme pokračovali přes Hlásku do Liberka k zdejšímu dřevěnému kostelu svatých Petra a Pavla. Po prohlídce areálu kostela a fary jsme se na další cestu posilnili ze svých zásob a pokračovali jsme dále do Jaroslavi. Zde jsme odbočili na červenou značku vedoucí k Ivanskému jezeru. Cesta se však brzy proměnila v rozbahněnou pěšinu, po které jsme se po kratší (asi 1 km blátivé terénní vložce) dostali k Ivanskému jezeru. Na hrázi jezera jsme se vyfotili se zdejším vodníkem a pokračovali jsme do Rychnova nad Kněžnou, kde jsme se zastavili v Pivovarském šenku na jedno pivo.
Po občerstvení jsme jeli dále přes Lokot, Třebišov, Lično a Křivice do Týniště nad Orlicí, kde jsme si na zahrádce hospody Pod věží dali opožděný oběd. Po obědě jsme pokračovali po cyklostezce do Vysokého Chvojna. Cestou však začal foukat vítr a začaly se ozývat hromy a při sjezdu z Vysokého Chvojna do Chvojence začalo i pořádně pršet. Na zastávce ve Chvojenci jsme si tedy oblékli pláštěnky a na meteoradaru jsme zjistili, že asi po 15 minutách by mělo přestat pršet. Opravdu se tak stalo a my jsme mohli vyrazit na poslední úsek naší trasy vedoucí přes Drahoš, Horní Ředice a Choteč do Sezemic. Já jsem se zde odpoutal a přes Kunětice jsem jel domů do Lázní Bohdaneč. Na tomto výletu jsme celkem urazili 90 km.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení