Okolím Berouna – Tetín, Koněprusy 16.5.2020

Autor: vedoucí výletu Autor: vedoucí výletu Autor: vedoucí výletu Dnešní výlet ve zvláštním režimu s ohledem na coronavirovou epidemii.Předem jsem konzultoval s vedením,....

Předem jsem konzultoval s vedením,zda se výlet může konat a bylo mi sděleno,že po nastavení určitých podmínek pokud je výlet veřejnou dopravou se konat může s určitými omezeními.tak jsem to také napsal do propozic a čekal kolik lidí se přihlásí.Vzhledem k nutnosti nosit stále roušku jsem velkou účast neočekával.Do pátečního večera se mi přihlásili tři turisti,tak jsem věděl,že se výlet bude konat. Očekával jsem,že třeba někdo dorazí na nádraží bez přihlášení. Ráno na nádraží nikdo další nedorazil,tak jsem cestovali ve čtyřech.Vlak z Pardubic vyjel přesně, byl skoro prázdný,tak cesta rychle ubýhala a za chvilku jsme bylo v Praze.Po příjezdu jsme  chvíli pokochali prázdným nástupištěm,ale to se za chvíli změnilo,začalo se rychle plnit a nakonec bylo narváno.Většina lidí jela na Karlštejn,jelikož tam měla být nějaká akce,tyk to byl stejný vlak,kterým jsme jeli do Berouna.Z důvodu epidemie a rozestupů nakonec museli přidávat vagony,tak jsme vyrazili se zpožděním.Do Berouna jsme přijeli s 30 minutovým zpožděním,tak jsme se hned vydali na trasu. V 11h jsme dorazili do Tetína a těšili se,že uslyšíme z místního zámku melodii Nad Berounkou pod Tetínem,ale bylo ticho.Melodie má hrát každou celou hodinu.zašli jsme tedy ke kostelu,dále ke zbytkům hradu Tetína odkud je nádherný výhled na Berounku.Zašli jsme také k tetínským skalám. Pak jsme se vrátili k zámku a ve 12h očekávali zaznění té melodie,ale opět bylo ticho.Od zámklu jsme došli k místní restauraci,kde jsme se občerstvili a nabrali síly. Po občerstvení jsme vyrazili dále a po několika km kjsme došli ke Kodské jeskyni.nachází se uprostřed lesa,tak není odnikud vidět. Po prohlídce jsme s easi 1km vrátili na rozcestí a pokračovali ke Koněpruským jeskyním. Cesta byla většinou po poli a jelikož bylo hezky,tak nám za chvíli bylo hodně teplo. Po příchodu k jeskyním nás překvapiklo velké množství aut na parkovišti,tak jsem očekávali velkou návštěvnost.Po příchodu k pokladně jsme zjistili,že jsou jeskyně vzhledem ke krizovému stavu,zavřené.Podívali jsme se tedy po okolí,prošli jsme se po NS Zlatý kůň.Byl odtud opět krásný výhled do okolí,ale hlavě na velkolom Čertovy schody. Po prohlídce a odpočinku jsme pokračovali zpět do Berouna. Nakonec jsem bylio rádi,že měli zavřeno,protože bychom pravděpodobně nestihli zpáteční vlak.Cesta vedla většinou lesem a hodně strmým srázem.Zanedlouho jsme došli na paseku před Axamitovou bránou,která je pozůstatkem jeskyně,která se zřítila zbylo jen torzo a vytvořil se nádherný skalní  oblouk. Na pasece jsme se občerstvili a pokračovali k Axamitově bráně.
Po prohlídce a vyfocení jsem už spěchali zpět do Berouna.Bylo před námi ještě 6,5km,ale vidina,že nestihneme zpáteční vlak. Šli jsem kolem vodní nádrže Suchomasty a zde jsem se rozhodlo,že půjdu napřed a zkusím eventuelchytnout ten zpáteční vlak. Když jsem dorazil na nadraží,tak se vlak rozjel. Naštěstí jel za půl hodiny další,t,tak nám po příchodu ostatních nezbývalo,než čekat. Za půl hodiny jsme nastoupili do zpátečního vlaku,vyjeli jsme přesně,ale v Praze nám ten přípoj co odjížděl za 5 minut ujel,tak nám opět nazbývalo nic jiného,než čekat.Naštěstí v Praze jezdí  vlaky každou chvíli,tak jsem po 20 minutách nastoupili a vyjeli zpět.Ve 20,10h jsme zdárně přijeli zpět.
Výlet se nakonec vydařil, i přes různá omezení a hlavně s rouškou jsme si ho užili. Už se všichni těšíme až se stav rozvolní a budeme moci cestovat normálně.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení