Trosky a Hruboskalsko 18.5.2019

Skupinové foto ---autor: vedoucí výletu Trosky z Hrubé Skály ---autor: vedoucí výletu Flašinetář ---autor: vedoucí výletu  Na letošní nejkrásnější měsíc v roce jsem si opět připravil výlet do Českého ráje, tentokrát po trase

Zlaté stezky ČR z Mladějova přes Trosky a Hruboskalské skalní město do Turnova, možná vůbec nejpěknější vycházku, kterou Český ráj nabízí. Květen byl letos ve znamení převážně deštivého počasí, které tak alespoň částečně doplnilo vláhový deficit předešlých let. Nicméně na sobotu 18. května předpověď počasí hlásila polojasné až oblačné počasí, které se mělo v průběhu dne vylepšovat. No uznejte, jak praví klasik, lepší počasí jsme si nemohli přát!!!

Turistů natěšených po předchozích propršených víkendech se sešlo hned 30. České dráhy tradičně nezklamaly a opět nás potěšily na trase výlukou (obsadili jsme skoro celý autobus), ale i tak jsme se po přestupech ve Staré Pace a Libuni vysoukali z motoráčku v Mladějově v plné síle a chuti na výlet. Pořídili jsme skupinové foto, řekli si základní organizační pokyny a směle vyrazili na trasu. Prošli Mladějovem a po modré zamířili do údolí Žehrovky k rybníku Doly a Dolnímu mlýnu. Zde se stále po modré stočili na Trosky a přes tábořiště Svitačka vystoupali až k restauraci pod hradem. Zde došlo k prvnímu štěpení. Někteří zamířili na nádvoří hradu, někteří dali přednost posezení v restauraci, někteří ihned pokračovali na Vidlák a dvě rodiny s malými dětmi zvolily zkrácenou variantu trasy. Již tedy po skupinkách a stále po červené jsme sešli z Trosek k rybníkům Vidlák s restaurací a Krčák a poté opět vystoupali jednou z roklí k pohádkovému zámku Hrubá Skála, dávajícímu název celé oblasti. Zde byla další možnost občerstvení, příležitost nahlédnout do kostela, zajít na zámecké nádvoří (zámek v současnosti slouží jako hotel) či vylézt na věž a rozhlédnout se po okolí. V blízkosti zámku jsme ještě navštívili Prachovnu, předsunuté hradní opevnění rovněž s výhledem, a někteří i Adamovo lože, uměle vytvořenou skalní dutinu. Poté nás již čekalo arboretum Bukovina s informačním střediskem Správy CHKO Český ráj a spousta nádherných skalních vyhlídek na skalní město, kde měly samozřejmě fotoaparáty pohotovost. A již nás čekaly v 19. století romanticky upravené zbytky hradu Valdštejna, kde bylo zrovna výletní odpoledne a další možnost se občerstvit. Využili jsme ji. Dále nás ještě čekala vyhlídka Hlavatice se spirálovým schodištěm a výhledem na Kozákov, Ještěd, Ralsko a Bezdězy a již tu byl Turnov a s ním vláček domů.

Naše skupinka byla v Pardubicích krátce před půl devátou. Výlet stál za to.

Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení