Pernštejnské rybníky v okolí Lázní Bohdaneč

Attachments:
Download this file (Propozice rybníky Bohdaneč 2020.doc)Propozice
Cyklovýlet v neděli dne 5. dubna 2020
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd v 9:00 od Zimního stadionu; výlet není vhodný pro silniční kola.
Cílem našeho dnešního cyklovýletu bude seznámení se se zbytky rybniční soustavy budované již od 12. st. v okolí Pardubic, pojedeme k rybníkům směrem východně od Pardubic.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770
Cílem našeho dnešního cyklovýletu bude seznámení se se zbytky rybniční soustavy budované již od 12. st. v okolí Pardubic. Největšího rozmachu zdejší rybníkářství dosáhlo za panství Pernštejnů v letech 1491 – 1560, kdy bylo větší a významnější než rybníkářství rožmberské v jižních Čechách. V držení Pernštejnů jen na pardubicko-kunětickohorském panství bylo 235 rybníků, ze kterých se do současnosti zachoval jen malý zbytek. Při našem cyklovýletu se seznámíme s dochovanými rybníky směrem východně od Pardubic.
Odjezd v 9:00 od Zimního stadionu, pojedeme přes Doubravice k Pohránovskému rybníku a dále po žluté do Pohránova. Pokračujeme přes Hrádek k písníku Oplatil (z původního rybníka Oplatil se zachovala hráz, po které vede silnice do Hradce Králové). Poté přejedeme k lesním rybníkům Ostřice a dále po cyklostezce do Dolan k rybníku Matka a Bohdanečskému rybníku. Poté se vrátíme okolo Zábranských rybníků ke mlýnu v Lázních Bohdanči a k ornitologické pozorovatelně na Bohdanečském rybníku. Dále pokračujeme lesní cestou k lesním rybníčkům Truhličky a Jílovky. Přejedeme po hrázi mezi rybníky Tichý a Skříň k odbočce k rybníku Udržal a k rybníku Rozhrna. Pak pojedeme po cyklotrase 4274 okolo rybníku Trhoňka do Vlčí Habřiny, dále po cyklotrase 4273 k rybníku Černý Nadýmač. Pokračujeme po cyklotrase 4272 k Sopřečskému rybníku a dále po silnici do Strašova k Strašovskému rybníku, dále přes Přepychy a Vápno do Žáravic k rybníku Švihov. Odtud pojedeme přes Rohovládovu Bělou zpět do Pardubic. Celkem najedeme asi 70 km.
Výlet není vhodný pro silniční kola. Občerstvení bude možné až v závěru v Rohovládově Bělé nebo v Lázních Bohdanči.
Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení