Opočenským hřbetem do Opočna

Attachments:
Download this file (Propozice Opočenským hřbetem do Opočna.doc)Propozice
Pěší výlet na Podorlicko veřejnou dopravou v sobotu 27. dubna 2024
Vedoucí: David Šebesta, (776 823 797 Vodafon) Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sraz: 7.45 na hl. nádraží ČD pod odjezdovou tabulí (dohodneme se na koupi společných jízdenek).
Hlavním cílem našeho pěšího výletu veřejnou dopravou bude město Opočno s nádherným a monumentálním renesančním zámkem patřícím dříve rodu Colloredo-Mansfeld ....

 

Hlavním cílem našeho pěšího výletu veřejnou dopravou bude město Opočno s nádherným a monumentálním renesančním zámkem patřícím dříve rodu Colloredo-Mansfeld (dnes ve vlastnictví státu) a rozsáhlým historickým městským jádrem a starobylými uličkami. Dále se pokocháme výhledem z rozhledny Osičina na Opočenském hřbetu, která skýtá nádherný rozhled do Polabí i na Orlické hory a Krkonoše. Navštívíme poutní místo Dřízna se studánkou, umělou jeskyní, křížovou cestou a poutní kaplí Panny Marie. Nemineme obec Přepychy s jedním z největších renesančních kostelů v Čechách. Po celý den se budeme pohybovat v malebné krajině podhůří Orlických hor. Celkem ujdeme 17 km.  

Výlet je zařazen do kalendáře akcí odboru KČT Synthesia Pardubice a oblasti KČT Pardubický kraj na rok 2024. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. 

Číslo pojistné smlouvy je 1310001770.

Doporučená mapa: zelená edice (1:50 000) KČT č. 25 Podorlicko a okolí Babiččina údolí (nejnovější je 7. vydání z roku 2018) 

Odjezd: 8.07 z Pardubic hl. n. (přestup 8.39 Choceň) do Bolehoště (příj. 9.08)

Sraz: 7.45 na hlavním nádraží ČD pod odjezdovou tabulí (dohodneme se na koupi společných jízdenek)  

Jízdné: záleží na počtu zájemců o společnou jízdenku IREDO, celkové jízdné za obě cesty by nemělo příliš přesáhnout pro 1 osobu 100 Kč

Trasa: Vystoupíme společně na železniční stanici Bolehošť (pravidelný příjezd 9.08). Odtud projdeme po silnici obcí a po 2 km se napojíme na M. Po ní vystoupáme lesní cestou do Nové Vsi (+4 km), kde pokračujeme dále doleva po Ž a okrajem vesničky Vojenice dojdeme na rozcestí Dřízenské údolí (+2 km), kde odbočíme po Ž a Z doprava a vystoupáme k rozhledně Osičina. Po pokochání se se vrátíme zpět na rozcestí (+2 km). Odtud pokračujeme přes poutní místo Dřízna do Přepych (+1,5 km) a dále stále po Ž přes Záhornici a Malou Záhornici až do Opočna. Zde ještě přejdeme po kamenném mostě Zlatý potok a jistě si prohlédneme historické centrum města, včetně nádvoří zámku, občerstvíme se na závěr výletu a dojdeme na náměstí na autobusové nádraží, kde výlet zakončíme (celkem 17 km).   

Možnosti občerstvení: Opočno, jinde nejisté

 

V případě nepříznivého počasí může být trasa upravena či změněna.

 

Předpokládaný odjezd domů:

Opočno, náměstí odj.   15.24   16.29

Hradec Králové   příj./odj.   16.05 / 16.37   17.20 / 17.37 

Pardubice hl.n.  příj.   16.55   17.54  

Kromě uvedených spojení existují i další, jež budou k doptání u vedoucího výletu. 

Pěkný den, pěkné počasí a příjemné zážitky z výletu přeje 

David Šebesta (776 823 797 Vodafon) Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

9. března 2024

 

Zajímavosti po trase:

Osičina (416 m) – na vrchu železná, 54 m vysoká telekomunikační věž sloužící rovněž jako rozhledna, z vyhlídkové plošiny ve výšce 33 m je kruhový výhled na Královéhradecko, Krkonoše, Orlické a Železné hory.  

Dřízna – poutní místo v zalesněném údolí se studánkou, umělou jeskyní a poutní kaplí Panny Marie z roku 1889. Křížová cesta s Božím hrobem byla postavena v roce 1891. Pomník zakladatele poutní kaple P. Mádra z roku 1897.  

Přepychy – poprvé v roce 1384 je zde připomínáno vladycké sídlo. Původně gotický kostel sv. Prokopa (připomínán v roce 1352) byl renesančně přestavěn v roce 1574, cínová křtitelnice pochází z roku 1555, zařízení kostela z roku 1774. Věž byla v roce 1841 zbořena a vystavěna nová. Jeden z největších renesančních kostelů v Čechách. Četná roubená stavení s bohatě vyřezávanými štíty. 

Opočno – město v Královéhradeckém kraji v okrese Rychnov nad Kněžnou. Společně s příměstskými částmi Čánka a Dobříkovec má přibližně 3 100 obyvatel. Město leží na jižní větvi Zlatého potoka. Místo bylo osídleno již na konci doby bronzové, avšak první písemná zmínka o Opočně (jméno je odvozeno od slova opuka, která se v místě těžila) pochází z roku 1068 z Kosmově Kronice české (oppidum Opocen). Prvními doloženými majiteli Opočna byli páni z Dobrušky, později psaní též z Opočna, kteří místo získali kolem roku 1350 a na srázu nad Zlatým potokem vybudovali opevněný gotický hrad. V roce 1495 přešel hrad do majetku rodu Trčků z Lípy. Ti v druhé polovině 16. století přestavěli chátrající gotický hrad na renesanční zámek. Posledním pánem z rodu Trčků na Opočně byl Jan Rudolf hrabě Trčka z Lípy (do r. 1634). (Jeho syn Adam Erdman byl 25. února 1634 zavražděn v Chebu spolu se švagrem Albrechtem z Valdštejna.) Trčkovské statky byly zkonfiskovány císařem Ferdinandem II. a téhož roku dostali Opočno v zástavu Jeroným a Rudolf hrabata Colloredové z Waldsee, od roku 1636 pak v léno. Rod Colloredů, později Colloredo-Mansfeldů, držel Opočno až do konfiskace v roce 1942. Dne 17. června 1813 se na opočenském zámku setkal ruský car Alexandr I. Pavlovič s rakouským ministrem knížetem Metternichem, který mu nabídl rakouské zprostředkování s Napoleonem a snažil se ho přesvědčit o rakouských nárocích na Ilyrské provincie na Balkáně. Opočenskou dominantou je renesanční zámek. Hlavní zámecká budova má tři podlaží arkádových lodžií otevřených do obdélníkového nádvoří. Budovu obklopuje anglický park, k němuž přiléhá zámecká obora, kde se chová dančí a mufloní zvěř. Zámek má bohatě vybavené historické interiéry, rozsáhlou sbírku obrazů, knihovnu, kolekci evropských i asijských zbraní, trofejí i etnografických předmětů z Afriky a Ameriky shromážděných Josefem II. Colloredo-Mansfeldem (1866–1957). Mariánský kostelík je pseudorenesanční zařízení s hodnotnou výtvarnou výzdobou vnitřních omítek a oken. Byl postaven v roce 1810, a to za účelem zřízení hrobky pro rodinu Colloredo-Mansfeld. Kostelík se nyní využívá k pořádání kulturních akcí, zejména koncertů klasické hudby, prostor slouží také ke svatebním obřadům a k uvítání významných osobností ve městě. Kapucínský kostel Narození Páně na Kupkově náměstí je jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem a čtvercovými sakristiemi. Trojúhelníkové průčelí kostela má střídmou výzdobu. Bývalý zámecký pivovar jako rozlehlý dvoukřídlý objekt uzavírá spolu s přilehlým objektem č.p. 2 severní stranu vnějšího zámeckého nádvoří. V Opočně a okolí se natáčel detektivní film s Jiřím Kodetem Smrt talentovaného ševce.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce odboru KČT Synthesia Pardubice  uskutečňují

 

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení